Kültür

“Eşme’nin Adı Aynı Adlı Yörük Oymağından Geliyor”

Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkana Mehmet Ali Terziler Eşme adının bu addaki Yörük oymağından geldiğini söyledi. Eşme yöresindeki Yörük boyları hakkında bilgiler veren Terziler Takmak Müzesinde sergilenen geleneksel giysileri de tanıttı.

Abone Ol

Yörük kelimesinin;  Hayvancılıkla geçinen, önceleri  Toroslar'da, daha sonra Ege Bölgesinde ve Rumelide yaşayan göçebe Türk oymağı, Türkmen anlamına geldiğini aktaran Terziler Eşme adının bu addaki Yörük oymağından kaldığını ifade etti.

Esme'deki en büyük aşiretin Horasandan gelme Kargılı, Küşeli, ve Çıkılı adlı üç oymağı bulunan Kaçarlar olduğunu hatırlatan Terziler; “ Bunların dışında Sarıkeçeli Yörükleri, Kızıl tekeli Yörükleri , Matan Yörükleri, Hardallı Yörükleri de bulunmaktadır. Bugün Eşme'nin 27 köyünün adı Yörük veya Türkmen oba yada oymaklarının adlarıyla anılmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Terziler, Takmak müzesinde mankenler üzerinde sergilenen yöresel giysiler hakkında da şu bilgileri paylaştı; “ Fotoğraftaki erkek mankenleri giyim şekli Yorüklere has bir giyim tarzıdır. (8 köşe şapka, Mintan, yelek, Köstekli cep saati ve zinciri, dar paça pantolon,  körüklü çizme ve poşu.) Erkek mankendeki giysilerin tamamı, bir süre önce aramızdan ayrılan Onursal Başkanımız Gökdeli  lakaplı Hüseyin Aydın'a aittir. Bayan mankendeki  kıyafet rahmetli Cemile Kavlak'a ait olup en az 80 yıllık bir giysidir. Her iki büyüğümüzü de rahmetle anıyoruz.”

Haber / Zülal Karadedeli