Salııcı; Biz Uşak’a mahsus Uşak’ta yaşayan insanlara has üreticilerle satıcılarla, hayvan besleyen insanlarla birebir görüşüyoruz. Onların fiyatlarını alıyoruz, kaça verebileceklerini öğreniyoruz. Daha sonra kendi aramızda yönetim kurulu toplanıp istişare ediyoruz, kurban bedellerini belirleyip el ilanlarıyla ilan etmeye başlıyoruz. Dolayısıyla bizim usulümüz diğer kurumların usullerinden biraz daha farklı çünkü vatandaşın verdiği bağışın herkesin gözü önünde kesilmesini temin ediyoruz. Dolayısıyla vatandaşı kestiği kurbanın etinden tattırmak suretiyle bu görevi yerine getirmiş oluyoruz.  Bize kurbanını getiren, belirlenen kurban parasını veren vatandaşımıza kurbanından pay veriyoruz. Bu payla vatandaş hem kurban etini tatmış oluyor hem kurban ibadetini yerine getirmenin hazzıyla evine gidiyor. Biz bu hizmeti artık genişlete genişlete bir hayli hoş hale getirdik. Öyle ki bize bazen insanlar diyor ki kurban bayramındaki tatil bir hayli fazla biz tatile gideceğiz ama kurban kesmek istiyoruz diyorlar. Bize geliyorlar ücretini yatırıyorlar dolayısıyla biz onların kurbanlarını yine onlardan aldığımız vekalet ile veya o gün kendilerine telefon ile ulaşmak suretiyle  kurbanını kesiyoruz. Eğer payını almak istemişse onun poşetine ismini yazıp yapıştırıyoruz , o ne zaman Uşak’a döndü ne zaman Uşşak Aşevine geldi onun payını veriyoruz” dedi.

“UŞAKLILAR KURBAN BAĞIŞI NOKTASINDA ÇOK DUYARLI”

Salıcı geçen kurban bayramında vatandaşların  350 küçük baş havyan bağışı yaptıklarını ancak kurbanın 3. Gününe kadar kendilerine canlı bağış geldiğini ve toplamda 500 küçük baş hayvanın Uşşak Aşevinde kesildiği bilgisini verdi. Uşaklıların bu konuda duyarlı olduğunu vurgulayan Salıcı geçen yıl 20 büyük baş hayvanı 7 kişiye bağlayarak  kestiklerini  ve  bağış sahiplerine kemiklerinden sıyrılmış şekilde 10 kilo çiğ eti pay olarak verdiklerini söyledi. Geri kalan eti Uşşak Aşevinde değerlendirdiklerini belirten Salıcı etlerin nasıl muhafaza edildiğini şu şekilde anlattı; “ Bizim 12 tonluk soğuk hava deposu var. Depomuzda bu hayvanları muhafaza etmeye yer açtık. Ayrıca depoda çok fazla sıkışıklık olduğu zaman etleri şokluyoruz ondan sonra hızarımız var burada kazanın içine girecek şekilde küçük küçük kesiyoruz ve kasalarla üzerine kaç kilo olduğunu ne eti olduğunu vasfını da yazmak suretiyle soğuk hava depomuza yerleştiriyoruz.”

Uşşak Aşevinin vatandaşa hizmet etmek gayesiyle açıldığını hatırlatan Salıcı kendilerinden yemek alan vatandaşların çocuklarını okullara gönderdiklerini  ve bu öğrencilerin kırtasiye ve giyim masraflarını da aşevinin karşıladığını belirtti Salıcı ayrıca bayramlarda ayakkabı yardımı yaptıklarını da söyledi.

“SADECE HALKIN VERDİKLERİYLE BİZ BU İŞİ DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Uşşak Aşevinin bu memnuniyetler sayesinde 25 yıldır ayakta kalabildiklerine değinen Salıcı; “ Bir gayrimenkulümüz yok, belediye, devlet veya başka bir kuruluş tarafından veyahut gelir getirici bir kurumdan bize gelir gelmiyor. Sadece halkın verdikleriyle biz bu işi döndürmeye çalışıyoruz. “ şeklinde konuştu.

“ AFGANLARIN DURUMU ÇOK ÇOK KÖTÜ,  BİR EVDE 3 AİLENİN KALDIĞINI GÖRDÜK”

Sığınmacıların Türkiye’ye geldikten sonra 55 ile yayıldıklarını bunlardan birinin de Uşak olduğunu vurgulayan Salıcı Uşak’ta ilk zamanlar İranlı, Iraklı, Suriyeli vatandaşlar olduğunu sonra Afganlıların geldiği belirten Salıcı; “ Özellikle aşevimizde Suriyeliler hemen hemen kayboldular. Onlar ekonomik yönden biraz daha durumları iyi olduğu için kira evlerine çıktılar ve çalışanlar var içerisinde böylelikle kendi kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. İranlılar, Iraklılar da Türkiye’yi basamak olarak kullanarak buradan  Avrupa’ya,  Amerika’ya, Avustralya’ya gitmeye çalıştılar ve konsolosluklar vasıtasıyla gittiler. Bizde şu an çok az İranlı var ama büyük bir çoğunlukta Afganlar var.  Afganların durumu çok çok kötü. Çünkü bir evde 3 ailenin kaldığını gördük, bir hayli perişan vaziyetteler. Onlara giyim yardımı yapmaya çalışıyoruz. Uşak’ta Pazar günleri hariç sabah akşam toplamda 3 bin kişiye yemek veriyoruz.  Hiç üzülmeden düşünmeden bu yemeği vermeye devam ediyoruz , Allahu Ta’ala da bol bol bize nasip gönderiyor “

Editör: TE Bilişim