UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Türkiye’nin  2023 yılında elektrik enerjisi kurulu gücü 2.338 Megavat (MWe) artarak  106.344 MWe seviyesine ulaştı.

Elektrik enerjisi kurulu gücü içerisinde jeotermal enerjinin payı, 2023 yılında, bir önceki yıla göre aynı seviyede kalarak 1.691 MWe seviyesinde gerçekleşirken, sektör temsilcileri jeotermal enerjinin kullanıldığı alanlarda yatırımların artacağı görüşünde.

2023 yılı sonuçlarını ve bu yıla ilişkin beklentilerini açıklayan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap; Türkiye’de elektrik üretimi, seracılık, konut ısıtma, termal turizm, sebze meyve kurutma gibi entegre kullanım başlıkları dahil edildiğinde 7.000 MW seviyesinde jeotermal enerji kullanımının söz konusu olduğunu belirterek, “Bu seviye; keşfi tamamlanmış jeotermal kaynaklarımızın 62.000 MW seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, potansiyelimizin çok çok altında.” dedi.

Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinde Avrupa’nın lider, kurulu güç sıralamasında ise dünyanın 4’üncü ülkesi konumunda olduğunu hatırlatan Kındap, “Jeotermal enerji, ülkemizin dünyada açık ara lider ülkesi olabilecekken adeta varlık içinde yokluk çektiği bir kaynak. 2023 yılına 1700 MW elektrik enerjisi kurulu gücü ile başlamıştık, sıfır seviyesinde artışla yine 1700 MW ile yılı kapattık. Bu seviye ile dahi Avrupa’nın birinci ülkesiyiz.” Şeklinde konuştu.

UŞAK’TA DURUM NASIL?

Maden Tetkik  ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre  İl dahilinde Merkez, Banaz ve Ulubey ilçelerinde kaplıca amaçlı jeotermal alanlar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Banaz

jeotermal alanındaki Hamamboğazı sıcak su kaynağı olarak gösteriliyor. Genel Müdürlüğün bölgede

yaptığı çalışmaları sonucunda 37-40ºC sıcaklığa sahip kaynakta açılan kuyulardan 61-71.7ºC

sıcaklık ve 118 lt/sn debide akışkan elde edildiği  ve ülke ekonomisine 14.55 MWt güce sahip

enerji kazandırdığı ortaya konuldu.

JEOTERMAL KAYNAKLI TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULACAK

Uşak ili Banaz ilçesi Hamam Boğazı mevkiinde kurulması planlanan ve projenin paydaşları Uşak İl Özel İdaresi, Uşak Belediyesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO), Uşak Ticaret Borsası, Banaz Belediyesi, Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOP)

Kurulacak olan TDİOSB'de sera ısıtmasında, bölgede yüksek potansiyele sahip, proje alanına 8 kilometre uzaklıkta yer alan ve ruhsatı il özel idaresine ait olan Hamam Boğazı bölgesindeki kaynaktan sağlanacak sıcak su kullanılacak.

Yaklaşık 2 bin 400 dekar alanda kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde, 10-25-50 ve 100 dekarlık yaklaşık 25 sera işletmesinin yer yer alması ve bu seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılması planlanıyor

Proje hayata geçtiğinde, yüzde 75'i kadınlardan oluşacak 3 bin kişilik istihdam sağlanacak.

HABER MERKEZİ

Editör: Duygu Bekmezci