Festivalin açılış konuşmasını yapan  Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin 6’cısını hayal olarak tanımladığı festival hakkında şunları söyledi; “Cannes kadar net Oscar kadar yoğun olan bir yarışma etkinliği içerisinde  6. Uluslararası Uşak Deniz Atı Kısa Film Festivali’ne hoş geldiniz. İddia ediyordum iddiamı da ispatlamak üzereyim 2019 yılında bu güne kadar en çok katılımın olduğu kısa film yarışması dersek yanlış olmayacağını söyleyebilirim. 111 ülkeden 3 bin 523  başvuru var, çok yüksek bir rakam. Uluslararası, ulusal ve ulusal öğrenci olmak üzere 3 farklı kategoride yapılan bir çalışma. Festivalde gösterime giren 50’si yerli 50’si yabancı filmimiz bulunmakta, özel gösterime de 2 tane uzun metrajlı film aldık. 13 filmin Türkiye prömiyeri yapılıyor,  9 filmin Asya prömiyeri, 5’i yabancı olmak üzere 30 finalist filmimiz var. Fas’tan, Kanada’dan, İsveç’ten, Kore’den, Tanzanya’dan,  İran’dan 400’e yakın bir katalım var. Ön elemeyi geçen tüm filmlere festival telif hakkı veriyoruz. 3 kategoride toplam 25 jürimiz var, bir de göz ardı edilemeyecek farklı bir uygulama yaptık ara seçici kurul oluşturduk, bu kurulla değerlendiriyoruz.

Burada bir hakkı teslim etmek istiyorum içinde oldukları durumu bilmemize rağmen destek için gittiğimizde bizi hiç kırmayıp festival artık Uşak’ın festivali oldu diyen Belediye Başkanımız Mehmet Çakın’a teşekkür ediyorum. Sayın Rektörüm ilk baştan sona kadar yanımızdaydı, Fakülte Dekanımız hiç yanımızdan eksik olmadı kendilerine de teşekkür ediyorum.”

“FESTİVALİN ARTIK İLETİŞİM TOPLULUĞUNU BOYUNU AŞTI”

Konuşmasının sonunda  festivalin artık iletişim topluluğunu boyunu aştığını vurgulayan Sezgin Uşak uluslararası bir kimlik kazanan festivalin 7’ncisi için şimdiden Uşak Valiliği başta olmak üzere bütün idari ve mülki amirlerden ve Uşaklılardan yardım istedi.   

“KATILIM HER SENE ATIYOR”

Festival Danışma Kurulu Üyesi  Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı  Prof. Dr.Murat Mustafa Öntuğ yaptığı konuşmada Uşak Üniversitesi olarak böyle bir festivale ev sahipliği yapmanın onuru ve gururunu içinde olduklarını söyledi. Prof. Öntuğ ; “Biliyorsunuz üniversitelerin asli görevleri eğitim ve öğretimdir. Ama bu eğitim ve öğretimin 21’nci yüzyıldaki aldığı şekil öğrencileri araştırmaya sevk etmek onları içinde bulunabilecekleri çalışmalara yönlendirebilmek. Bu film festivalinin sağlamış olduğu belki de en güzel yön öğrencilerimizin bizzat içerisinde rol aldığı görev aldığı bir çalışma olmasıdır.

Bugün İstanbul Teknik Üniversitesinden hocalarımız da aramızdalar ve gösterimlerin ardından çok güzel bir konser taktim edecekler, hepsine çok teşekkür ediyorum. Tabi ki bu imkanların sağlanması ortamın oluşması kolay şeyler değil, başta Belediye Başkanımız, Rektörümüz, Valiliğimiz, ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Özellikle sponsor olarak film festivaline destek olan Uşak’ımızın esnafına da buradan teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Katılım her sene atıyor, öğrenci etkinliği olduğu için tabi ki arzu edilmeyen aksaklıklar oluyor. Daha güzel olabilmesi için hep beraber gayret göstereceğimizi arzu ediyorum” dedi.

“ETKİNLİKLERİN GÜNDEN GÜNE ÖNEM KAZANMASI HEM ÜNİVERSİTEMİZ HEM ŞEHRİMİZ İÇİN SON DERECE GURUR VERİCİ”

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ise öğrencilerinin büyük gayretleri ve çabaları neticesinde ortaya çıkan güzel bir etkinlik olarak nitelendirdiği festivale emeği geçen bütün öğrencilere ve hocalarına teşekkür etti. Rektör Savaş şu şekilde konuştu ; “ Tabi ki üniversiteler birçok boyutlarıyla bulundukları yörelere hizmet etmektedirler. Bir yandan yarının Türkiye’sini oluşturacak bilgi ve teknolojiye sahip genç nesli oluştururken bir yanda da şehrin kültürünü üst seviyeye çıkaracak etkinlikleri de beraberinde düzenlemektedirler. Uşak Üniversitesi bunun sorumluluğunu biliyor ve bu nedenle de bütün süreçler içerisinde bu etkinliklere mümkün olduğu kadar önem vermeye aynı zamanda halkımızı buna dahil etmeye çalışmaktadır. Geçen yıl biliyorsunuz Uşak Üniversitesinde ilk kez bir festival yaptık ve Uşak’ta üretilen bütün sanayi mallarının burada sergilenmesini sağladık. Öğrencilerimiz kariyerlerine katkı sağlaması açısından sanayici ve öğrencileri bir araya getirmiş olduk.

Hem yerel hem ulusal anlamda düzenlenen etkinliklerin günden güne önem kazanması hem Üniversitemiz hem şehrimiz için son derece gurur verici. Film festivalinin hem üniversitemize hem şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Halkımızı da kısa filmleri izlemeye davet ediyorum. Buna destek olan Belediyemize, Valiliğimize, emeği geçen öğrencilerimize, hocalarımıza bir  kez daha teşekkür ediyorum.”

“UŞAK BELEDİYESİ OLARAK BU GÜZEL FESTİVALİN DESTEKÇİSİ OLMAKTAN, ÜZERİMİZE DÜŞENİN EN İYİSİNİ YAPMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın  yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Birbirinden kıymetli kısa filmleri Uşak’ımızda ağırlamamıza vesile olan uluslararası kanatlı deniz atı kısa film festivalimiz bir kez daha sanatın ve sanatçının yanında olan hemşehrilerimizle sizlerle buluşuyor. Geçen yıldan bu yana uluslararası olarak düzenlenen ve hayatın içinden birçok önemli noktaya temas ederek sanatın yaşamla olan bağını ortaya çıkartan yüzlerce kısa film şehrimizin çeşitli gösteri merkezlerinde perdeye yansıtılacak. Bu festival kapsamında yüzden fazla film yirmiden fazla etkinlik, elliden fazla konuk hem öğrencilerimize hem de Uşaklı vatandaşlarımızla buluşacaklar. Kültürel mirasımızla kendisinden söz ettiren ve sanata bakış açısıyla daima örnek olmaya başarmış Uşak’ımızın böyle değerli bir festivale ev sahipliği yapmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kapsamda Uşak Belediyesi olarak bu güzel festivalin destekçisi olmaktan, üzerimize düşenin en iyisini yapmaktan memnuniyet duyduğunuzu ifade etmek isterim. Bizler biliyoruz ki kamera yalnız bir kayıt aygıtı değil aynı zamanda özel, görsel bir iletidir. Yalnızca görüntü ve sesten ibaret olmayan sinema içerdiği toplumsal ve kültürel mesajla, özenle yerleştirilmiş öğelerle yaşama tutulan bir ışıktır. Emek ve sabrın ürünü olan kısa filmleri bizlere sunan değerli üreticilere ve yönetmenlere işin mutfağındaki birbirinden kıymetli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. 7. Sanat dalı olan sinema alanında üretilen yerli ve yabancı birçok kısa metrajlı filmin ve yönetmenlerinin şehrimizde gerçekleştirilecek yarışma ile sanat yolundaki başarılarının ulusal ve uluslararası alanda ses getirmesini ve başarılarının devamını diliyorum. Rektör Hocamın da ifade ettiği gibi Uşak son yıllarda gerçekten de sanat, bilim, spor alanlarında başarılarıyla adından söz ettiren ve bu başarılara da ve Uşak Üniversitemiz ve Belediyemiz güçlü bir şekilde destek vermektedir. Ben bu anlamdaki desteklerinden dolayı Uşak Üniversitemize ve Uşak Valiliğimize teşekkür etmek istiyorum. “

“UŞAK SIRADAN BİR ŞEHİR DEĞİL”

Festivalde sahne almak için Uşak’a gelen ve yaklaşık 29 yıldır TRT İstanbul Radyosunda ses sanatçısı olarak görev alan Celal Bakar organizasyon ve Uşak hakkında şunları söyledi; “ Bizim geleneksel İTÜ Türk Müziği topluluğumuz var, burada devlet konservatuarından hocalarımız var birde radyodan iki arkadaş biz takviye olarak geliyoruz. Buraya konser için geldik. Bu anlamda Uşak’ı ilk defa görme fırsatını bulduk. Ben Uşak’ı sıradan bir yer zannediyorum akşam bizi karşılayan hanımefendi Karun burada deyince dudağım uçukladı.”

Editör: TE Bilişim