Kurtuluşun 98. Yıl dönümünü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte  tarihi fotoğraflardan oluşan sergi davetlilerin ilgi odağı oldu. Etkinlikte  Kurtuluş Savaşı sırasındaki mücadeleyi anlatan “Bir Millet Uyanıyor” adlı filmin gösterimi  yapıldı. Kartal Tibet’in başrolünü oynadığı film büyük beğeni topladı.

Tarihi yazlık sinema kültürünü yaşatmak amacı da taşıyan organizasyonda davetlilere gazoz, dondurma, pamuk şeker ve patlamış mısır ikram edildi. Renkli sandalyeler ve geleneksel sinema gösterimi adeta bir şölen havası yarattı. Etkinlik Belediye Kent Orkestrası tarafından  icra edilen müzikal dinleti ile devam etti.

“YAZLIK SİNEMA KONSEPTİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN KÖY KÖY DOLAŞTIK”

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan müze görevlisi Ömer Aşçı yazlık sinema konseptini gerçekleştirmek için köy köy dolaşarak envanter topladıklarını söyledi. Topladıkları materyallerin kullanıma uygun hale getirilmesi için günlerce mesai harcadıklarını anlatan Aşçı; “Farklı bir atmosfer yaşatmak için çok emek sarf ettik. Tarihi kararlaştırdığımızda Uşak’ın kurtuluşunun 98. Yıldönümüne denk geldiğini gördük ve bunun için bu özel güne özel bir sinema filmi yayınlama kararı aldık.  Kurtuluş ve istiklal temalı bir film olan Kartal Tibet’in rol aldığı “Bir Millet Uyanıyor” adlı filmi seçtik. Böyle bir konsepti gerçekleştirmek istememizdeki neden insanlara güzel vakit geçirtmek ve anılarını tekrar yaşatmaktı” Şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK GRUPLARA ÖZEL FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK”

Çok istemelerine rağmen koronavirüs nedeniyle etkinliğe Uşak halkını davet edemediklerini belirten Aşçı bu nedenle faaliyetlerini butik şekilde devam ettirmek istediklerini söyledi. Aşçı;  “Dün şehit ve gazi yakınlarına özel film gösterimi oldu üstüne protokol eklendi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında salonumuza giren herkesin ateşi ölçüldü maskesiz kimse alınmadı ve sandalyeler arasında bir buçuk metre mesafe bırakıldı, önlemlerimizi bu şekilde devam ettirmek istiyoruz. Daha sonra ki dönemde küçük gruplara özel film gösterimi yapmayı hedefliyoruz” dedi.

“MÜZECİLİK ANLAMINDA GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZE TAŞIMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Uşak Kent Tarihi Müzesi’nin ilkleri yaşatmaya devam ettiğini bu minvalde geçmişi günümüze taşımak için uğraş verdiklerini  vurgulayan Müze Görevlisi Arkeolog Cengiz Doğan da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ;  “Zaman zaman fotoğraf sergileri, kurtuluş etkinliklerinde yine bilgi belge sergileri gibi sergiler yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl da 1 Eylül’de etkinlikler düzenledik. Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, Başkan yardımcısı Zeynep Ceylaner Başkan yardımcısı ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü öncülük ettiler. Bu sayede müze olarak bir çok etkinliğe imzamızı atmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“UZUN SÜREDİR HAYALİMİZDİ BUNU GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Müze bahçesinin açık hava sinemasını  tekrar yaşatmak adına uygun bir alan olduğuna dikkat çeken Doğan bu fikri gerçekleştirmek için bir yıl önceden çalışmalara başladıklarını söyledi. Doğan, bugüne gelinceye kadar yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi; “Mehmet Bitik’in oğulları Sezai Bitik bu anlamda bize çok yardımcı oldular. Yeşilçam’dan kalan çeşitli materyalleri burada sergileme olanağı sundular. Sezai Bitik 8 ile 10 mm olarak kullanılan film oynatma makinesini bize bağışladı ve burada sergileme olanağı sundu. Selim Çitin’e ve bu olanak sağlayan herekse teşekkürlerimi iletiyorum. Yine bu dönemde kullanılan film oynatma makinelerini bize sergileme fırsatı sundular. Koronavirüs önlemlerinden dolayı belirli davetlilere özel yapılan etkinliği yine önlemlerle devam ettirmek istiyoruz. Bundan sonra çeşitli materyalleri sinema bölümünde sergilemeye çalışacağız. Uzun süredir hayalimizdi bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

Program AK Parti Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ile Mehmet Altay, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul ile Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

HABER / BURAK GÜNEY

Editör: TE Bilişim