Gündem

Kütahyalılar, ikinci memleketleri Uşak'ta dernek çatısı altında buluştu!

Uşak Kütahyalılar Dayanışma ve Kültür Derneği, 2 kardeş il arasında kültürel ve sosyal bağları geliştirmek için çalışmalar yapacak. Uşak’ta yoğun bir şekilde bulunan Gediz, Simav, Pazarlar, Şaphane, Kütahya Merkez ve diğer ilçe ve köylerden vatandaşlar, Uşak Kütahyalılar Dayanışma ve Kültür Derneği çatısı altında bir araya geldi.

Abone Ol

Derneğin amaçları hakkında açıklama yapan Dernek Başkanı Halil İbrahim Göksal, “Uşak'ta yaşayan Kütahyalıların sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek, Kütahya'nın kültürel değerlerini Uşak'ta tanıtmak ve yaşatmak, hemşehrilerimiz arasında sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek dayanışmayı güçlendirmek, Uşak'ın sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak projeler üretmek derneğimizi kurduk. Bunun yanı sıra; Kütahya'nın yöresel yemekleri, el sanatları ve geleneklerini tanıtmak, öğrencilerimize burs ve eğitim desteği sağlamak, ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize yardım eli uzatmak, Kütahya'nın tarihi ve doğal güzelliklerine geziler düzenlemek de faaliyetlerimiz arasında olacaktır. Derneğimiz ayrıca Uşak'ta yaşayan Kütahyalılar için önemli bir sosyal platform oluşturmayı da hedefliyoruz” dedi.

UŞAK, KÜTAHYALILAR İÇİN İKİNCİ MEMLEKET HALİNE GELDİ

“Uşak; 2021 verilerine göre Türkiye’de Kütahya dışında en fazla Kütahyalının yaşadığı ildir. İç göç nedeniyle 1950’li yıllarda başlayan bu süreç, 2000’li yıllarda da artarak devam etmiştir” diyen Göksal, şöyle devam etti: “Uşak’ta yaşayan Kütahyalılar ekonomik hayatta etkin rol oynamaktadır. Kütahya-Uşak hattı komşuluk ilişkilerinin en yoğun yaşandığı bölgelerden biridir. Bu ilişkiler hem kültürel hem de ticari bağları güçlendirmiştir ve Uşak, binlerce Kütahyalı için ikinci memleket haline gelmiştir. Bu ilişki ağını güçlendirmek, bilgi, birikim ve tecrübeyi yeni kuşaklara aktarmak amacıyla derneğimiz kuruldu”.

UŞAK’TA SİMAV, GEDİZ VE DİĞER İLÇELERDEN KAÇ KİŞİ VAR?

Dernek Başkanı Göksal, Uşak’ta yaşayan Kütahyalı nüfusu da yaklaşık rakamlarla ilçe ilçe açıkladı ve şu bilgileri verdi:

Uşak’ta 10 bin 185 Gedizli, 9 bin 357 Simavlı, 7 bin 54 Tavşanlılı ve bin 186 Altıntaşlı yaşamaktadır.  Bu veriler bize Kütahya ile Uşak’ın iç içe olduğunu açıkça göstermektedir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Kütahya; Frig, Roma, Bizans, Germiyanoğulları ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin temelleri bu topraklarda atılmıştır. Kütahya; çini, porselen, termal kaynaklar ve zengin yer altı kaynaklarıyla tanınmaktadır”.