Son yıllarda her şeyde olduğu gibi beslenme de popülist yaklaşımları benimsedi. İnsanların ideal kilo hedeflerine hızlı ulaşma istekleri onları farklı yollara itmede çok etkili oldu. Zaten her gün onlarca beslenme ile hiç bir alakası olmayan bazı şahısların veya firmaların saçma sapan ürünleri ile karşı karşıya kaldığımız şu dönemde maalesef bir de popüler diyetler çıktı karşımıza. Yok üç günde beş kilo verdirenleri mi ararsınız, bir ayda on kilo aldıranları mı ararsınız hepsi var bu dönemde maalesef. Sağlığın hiçe sayıldığı tek gayenin para olduğu bu dönemde artık bizi hiç bir şey şaşırtmıyor. Maalesef bazı diyetisyenler de bu kervana katılıp daha bilimsel olarak yeterli araştırma olmamasına rağmen hastaları üzerinde bunları uygulamayı tercih ettiler. İnsanlar da ideal kilolarına hızla ulaşabilmek için bunu güzel alternatif görüp o tarafa yöneldiler. Tabi ki genelleme yapmıyor ve çoğu meslektaşımın bu mesleği doğru yaptığına inanmak istiyorum.

Neden Popüler Diyetlere Karşıyız

Üzerinde yeterli bilimsel araştırma yapılmamış bu diyetlerin sağlık üzerine tam olarak etkisi bilinmiyor. Kısa sürede veya uzun sürede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dünya sağlık örgütünün önerdiği sağlıklı beslenme düzeninden çıkan bu diyetlerin amacı sağlık değil sadece hızlıca kilo kaybı olmuştur. Burada kaybedilen kilo yağdan değil çoğunluk olarak su ve kas dokusundan olmaktadır. Az az sık sık beslenme prensibiyle örtüşmeyen bu popüler diyetler kan şekeri dengesini alt üst edebilir ve ileride bize diyabet ve diğer kronik hastalıklar olarak geri dönebilir.

Unutmayın!!!

 Unutmayın sağlık değeri sonradan anlaşılan bir nimettir. Sağlığınızı beden ölçüleriniz için feda etmeyin. Burada bahsettiğimiz hastalıklar belki gözünüze sakıncalı gelmemiş olabilir fakat sağlığın kıymetini hasta insanlara sorun. Her gün kendisine insülin enjekte eden insanlara, haftada dört gün diyalize bağlı kalan yaşı genç ama yükü ağır insanlara sorun.