Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim değişeli 3 aydan fazla bir süre oldu. Fakat hastaneden hala sıra alamadığını ifade eden vatandaşlar bulunuyor. Konuyu dile getiren CHP Uşak İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Ayaz, “Buradaki tüm hekimler bizler için değerli ve önemli. Onları küstürmemek lazım, bu toplum için hepsini geri kazanmakta yarar var” dedi.

                CHP Uşak İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Ayaz, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hala sıra almakta güçlükler çekildiğini ve doktorların döner sermaye adaletsizliği nedeniyle hastaneden birer birer ayrıldıklarına dair haberleri üzüntü içinde aldıklarını ifade etti.  Bir süre önce Başhekim değişikliğinin yaşandığı Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hala randevu sorunlar yaşandığını ifade eden Ayaz, partisini ziyaret eden vatandaşların kendisine aktardığı ilk sorunlar arasında bu durumun yer aldığını ifade etti. Hastanede akademisyen hekim ve normal hekim ayrımı yaşandığını ve çalışan hekimlerin küstürüldüğünü ifade eden Ayaz, “Yıllarca bu topluma hizmet eden doktorlarımızın küstürüldüğünü görüyoruz. Onların geri kazanılması lazım, çünkü bu toplumun onlara ihtiyacı var. Hastane yönetimi bu konuya eğilsin ve soruna çözüm yolu bulma yoluna gitsin. Aksi halde burada yakın bir tarihte, sıra bulmak daha güç hale gelecek” dedi.  Ayaz, “Sağlık sisteminden bugün ne hasta memnun ne hekim memnun. ‘Kuyrukları bitirdik’ masalını anlatıyorsunuz, övünüyorsunuz, haklısınız; sistem üzerinden randevu vererek hastaları haftalarca, hatta aylarca evlerinde bekletiyorsunuz. Biz iktidarın niyetini iyi biliyoruz. Kaşıkla verip kepçeyle almakta usta olduğunuz için yaptığınız uyduruk iyileştirmeler daha sağlıkçıların cebine girmeden almanın bir yolunu bulursunuz” dedi.

                “Sizin için çark dönsün de ne olursa olsun. Bugün sizin kurduğunuz Bilkent Şehir Hastanesinde malzeme eksikliğinden dolayı acil dışında beyin cerrahi ameliyatı yapılmıyor. Bunun neresi sağlıkta devrim? Bunun adı olsa olsa sağlıkta çöküş olur. Yeri gelip canınızı emanet ettiğiniz, ocağına düştüğünüz insanların aslında aklıyla alay ediyorsunuz. Bu utanılacak düzenlemeyi "teklif" diye önümüze getirenlere sesleniyorum. Sizin de canınız onlara emanet, sadece bizimki değil. Bu insanlara reva gördüğünüz yasa teklifi bu mu?” diyen Ayaz, şöyle devam etti: “Kamusal sağlık politikalarını bir kenara bırakıp piyasalaşmış sağlık sisteminde ısrar ettiğiniz sürece, hekimlerimizin maaşlarını yoksulluk sınırının üstüne çıkarmadığınız ve şiddetten arındırılmış, insani çalışma koşulları yaratmadığınız sürece ne ezen ne ezilen, insanca, hakça bir düzen yaratmadığınız sürece; bu ülkenin kıymetli değerleri, hekimleri, sağlık emekçileri başka ülkelere insanca yaşam arayışıyla gitmeye devam edecekler. 20 yıldır olduğu gibi olan yine vatandaşa olacak”.

Ayaz, şöyle devam etti:  “Bu düzenlemede pratisyen hekim emekli aylığındaki artış 3.050 lira iken aralık ayında bugün 1.600 liraya, uzman hekim emekli aylığındaki artışın 3.400 liradan 2.100 liraya düştü. Aralık ayında pratisyen hekimlerin ek ödemesi yeni düzenlemede 9 bin liradan 5 bine gerilemiş durumda. Biz buradan şunu anlıyoruz ki aralıktaki teklifin sağlık çalışanlarına fazla olduğunu düşündünüz”. 

                Ayaz, “İyileştirme için yalnız ek ödemeyi esas almakta; oysa sağlık çalışanlarının refah düzeyini artıracak olan yaklaşım, temel ücretlerin artırılması olmalıdır. 5'nci maddede ek ödeme inceleme heyetleri oluşturmuşsunuz ancak denetim yetkisi olan bu heyetlerin kimlerden oluştuğu belli değil. 6'ncı maddede performansa dayalı ek ödeme ön plana çıkarılmış; bu da üniversite hocaları arasında gelir getiren ve getirmeyen ayrımını yaratıyor. Klinisyen olmayan hocalar adına kayda değer bir artış olmuyor. Bu durum da tıp fakültelerinde eğitimin daha geri gitmesi vesile olacaktır. Kamu hastanelerinde döner sermaye bütçeleri borç batağına gömülmüş, sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır” dedi. Ayaz, “Neden hekimlerin temel maaşlarında artış yapmaktan çekiniyorsunuz? Hekimlerden daha kısa sürede kamuda görev yapmış, daha az riskler almış ve daha düşük bir eğitimden gelen, hükûmetinize bağlı bürokratlara yüksek maaşları belli kademelerde veriyorsunuz ama sağlık çalışanlarını görmüyorsunuz. Sağlık çalışanlarının temel ücretlerindeki yüksek artışı yapmak yerine süreklilik göstermediği ve eşitsiz olduğu bilinen döner sermaye bütçesinden ödemesini yapıyorsunuz, düzenlemeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.

                2012’de 59 doktor yurtdışına gitmişken 2022’nin ilk beş ayında bine yakın doktor yurt dışına çıktığına dikkat çeken Ayaz, “Bu yasa ‘Ben liyakatli ellerden çıkmadım’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasa ‘Benim sağlık çalışanlarına bir faydam yok’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasa ‘Ben sağlık çalışanlarının karnını doyurama’ diye bas bas bağırıyor. Bu yasayı Kafdağı'na da gömseniz verdiği utancı gizleyemezsiniz. Unutmayın ki sağlık çalışanları yaşattıklarınızın hesabını sandıkta soracaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim