Son dönemlerde sınav kaygılarının veliler ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde hissedildiğini ve bunun çözümünün mümkün olduğunu belirten Uşaklı Psikolog İrem Ayyıldız, sınav kaygısına dair bilgiler verdi. Ayyıldız, “Sınav kaygısı, öğrencinin başarısını olumsuz yönde etkileyen ve potansiyelini gerçekleştirmesine engel olan bir durum haline gelebilmektedir. Sınav kaygısıyla baş etmek için uyguladığınız yöntemler yetersiz kalıyorsa psikolojik bir destek almak fayda olacaktır” dedi.

Son dönemlerde sınav kaygılarının veliler ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde hissedildiğini ve bunun çözümünün mümkün olduğunu belirten Uşaklı Psikolog İrem Ayyıldız, sınav kaygısına dair bilgiler verdi. Uşak’ta bir çok alanda çözüm önerileri üreten ve vatandaşa hizmet sağlayan Psikolog İrem Ayyıldız, “Sınav kaygısı, öğrencinin öğrenmiş olduğu bilgileri sınav esnasında hatırlanmasına, bilgiyi verimli bir şekilde kullanmasına engel olan bir kaygı durumudur. Sınav kaygısının, öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur. Öğrencinin, zamanı etkili bir şekilde kullanmakta zorluk çekmesi, konulara ilişkin bilgi eksikliği oluşu kaygının artmasına neden olur. Yoğun kaygı, öğrencinin başarısının da düşmesine sebep olmaktadır. Sınava yüklenen anlam, ailenin ve çevrenin öğrenci üzerinde oluşturduğu baskı, öğrencinin mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip olması, gerçekçi olmayan düşüncelerin varlığı sınava ilişkin kaygıyı arttıran nedenlerdir” dedi.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ NEDİR?

“Sınav kaygısına sahip kişilerde genel olarak görülebilecek belirtilerden bazıları şunlardır: huzursuzluk hissi, yoğun endişe, başarısızlıktan korkma, gergin olma hali, sinirlilik, dikkati toplama da güçlük çekme, çalışmayı erteleme, uyku düzeninde bozulma, baş ağrısı, terleme, mide bulantısıdır” diyen Ayyıldız, sorunla başa çıkmak için de neler yapılması gerektiğini anlattı. Ayyıldız, şöyle devam etti:  “Sınav kaygısına karşı yapılacaklar var. Kaygıyı bastırmak yerine kaygımızı kabul etmeli ve tanımaya çalışmalıyız. Gerçekçi olmayan düşünceleri sorgulamamalıyız. Nefes alma ve gevşeme egzersizleri yapmalı ve uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeliyiz. Sınava planlı bir şekilde çalışabilmek için program oluşturmalı ve doğru zaman kullanımı üzerinde çalışmalar yapmalı”.

Ailelere büyük iş düştüğünü dile getiren Ayyıldız, şöyle söyledi: “Ailenin sınava yüklemiş olduğu anlam öğrencinin de sınava karşı yaklaşımını etkilemektedir. Bu yüzden, aile çocuğuna karşı empati göstermeli, çocuğuna karşı baskıcı tutumlar göstermemelidir. Anne-babalar sınav sürecinde çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamalıdır. Çocuğuna dair olumsuz yorumlardan ziyade destekleyici tavırlar göstermelidir. Sınav kaygısı, öğrencinin başarısını olumsuz yönde etkileyen ve potansiyelini gerçekleştirmesine engel olan bir durum haline gelebilmektedir. Sınav kaygısıyla baş etmek için uyguladığınız yöntemler yetersiz kalıyorsa psikolojik bir destek almak fayda olacaktır”.

Editör: TE Bilişim