Uşak İl Sağlık Müdürlüğü  Plazma Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkeziyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı ; “ Dünya Sağlık Örgütü (WHO) COVID-19 salgınına karşı immün plazma tedavisinin en çok tavsiye edilen potansiyel tedavilerden biri olduğunu vurgulamıştır. Ülkemizde de ihtiyaç duyan hastalara kullanmak üzere immün plazmanın temini ve kullanımı konusunda Bakanlığımızca çalışmalar başlatılmış ve “COVID-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi” hazırlanmıştır. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda hızlı, etkili ve güvenli immün plazma teminini sağlamak amacı ile COVİD-19 pandemisi kapsamında ihtiyaç duyulan immün plazmanın bağışı için Müdürlüğümüz bünyesinde Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezi kurulmuş olup, 0 276 216 13 73 numaralı telefondan mesai saatleri içinde ulaşılabilmektedir.

İmmün Plazma Nedir? Kimler bağış yapabilir?

İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ NEDİR?          

COVID-19, 2019 yılında Çin’de başlayan ve daha sonra pandemi yaparak tüm dünyaya yayılan SARS-CoV-2’ ye bağlı bir hastalıktır. Başlıca damlacık yoluyla yayılmakla birlikte enfekte yüzeyler/materyalle temas ile de bulaşabilmektedir. Hastalık hızlı yayılmaktadır. Henüz kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü immünplazma tedavisini önermektedir; İmmün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, H1N1 gibi salgınlarda da uygulanmıştır.

Covid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmaktadır.

Kimler COVID-19 İmmün Plazma Bağışında Bulunabilir?

- 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 60 yaşından gün almamış ve arası) bağışçılar,

- Erkek ya da gebe kalmamış kadın bağışçılar (düşük yapmamış, kürtaj olmamış.),

- COVID-19 hastalığına yakalanmış bireylerin COVID-19 tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır. Bunula beraber;

- Hastanede yatarak tedavi gören COVID-19 hastalığı geçirmiş bağışçı adayının nazofarengeal bölge denen boğaz ve burundan alınmış sürüntü örneğinden çalışılmış moleküler test sonuçları (taburcu edilmeden hemen önce en az 24 saat arayla yapılmış olmalıdır) "Negatif" olmalıdır. Ayrıca ek olarak klinik belirtilerinin (ateş, öksürük, nefes darlığı vb.) tam düzelmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalı ya da COVID-19 tanısı almış ancak yatarak tedavi görmeyip karantina altında bulunmuş bağışçı adaylarının klinik belirtilerinin tam düzelmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır. Ayrıca bağış öncesi son 72 saat içinde alınan nazofarengeal örneğinden çalışılmış SARS-CoV-2 moleküler test sonucu “Negatif” olmalıdır.

Bağış Süreci

- Aferez bağışı için gereken şartları taşıyan bağışçı adayları tarafından Kan Bağışçısı Kayıt, Kan Bağışçısı Sorgulama, Aferez Bağışçısı Bilgilendirilmiş Onam, Covıd-19 İmmün Plazma Gönüllü Bağışçıları için Ek Onam ve Sorgulama Formları doldurulur.

- Uygun bulunan bağışçı adaylarının Doktor tarafından kısa fizik muayenesi yapılır.

- Bağışçı adaylarının Türk Kızılay tarafından Ulusal mevzuata uygun olarak testleri çalışılır;

- Mikrobiyolojik tarama testleri (Hepatit B, Hepatit C, HIV ve Sifiliz)

- NAT testleri (Hepatit B, Hepatit C ve HIV)

- İmmünohematoloji testleri

- Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarınınaferez yöntemiyle immün plazması alınır.

- Hastalarımızın ihtiyacına göre bileşenlerimiz hazırlanır.

- Tedavi bekleyen hastalar için Bakanlığımızın onayladığı hastanelerdeki ilgili hastalara transferi gerçekleştirilir.

Bağış Aralığı ve Bağış Sıklığı

 Bir bağışçı en az birer hafta arayla en fazla üç defa immün plazma bağışlayabilir.

Bağış Hacmi

 Toplanacak hacim (antikoagülan hariç) her bir plazmaferez işlemi için tahmini toplam kan hacminin yüzde 16’sını aşmamalıdır. Toplam tahmini kan hacmi cinsiyet, vücut ağırlığı ve boya göre hesaplanır.

Toplanan plazma hacmi (antikolagülan solüsyon hariç), her bir sefer için 600 ml'yi aşamaz.

Kişisel bilgileriniz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve diğer yasal mevzuatlara uygun olarak saklanacak olup üçüncü kişilerle/taraflarla paylaşılmayacaktır.  (İmmun Plazma Tedavisi ve Bağış Süreci Hakkındaki Bilgiler kizilay.org.tr adresinden alınmıştır)

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim