CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen, yem fiyatlarındaki fahiş artışların hayvancılığı sıkıntıya soktuğunu ve tarımın desteklenmemesi durumunda, hayvancılığın biteceğine dair endişeler yaşadıklarını ifade etti. Dümen, “Hayvancılık giderlerinin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Ulusal Süt Konseyi tavsiye ettiği ücret doğrudan küçük aile tipi işletmelerine gitmiyor. Çünkü süt toplayan aracılar en az elli kuruş daha düşük fiyatla alıyor. Bu nedenle açıklanan fiyatlar besiciye direk ulaşan tutar değil” dedi.

CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen, yem fiyatlarındaki fahiş artışların hayvancılığı sıkıntıya soktuğunu ve tarımın desteklenmemesi durumunda, hayvancılığın biteceğine dair endişeler yaşadıklarını ifade etti. Çözüm için CHP kadrolarının iş başına her an gelebileceğini belirten Dümen, “Hayvancılık giderlerinin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Ulusal Süt Konseyi tavsiye ettiği ücret doğrudan küçük aile tipi işletmelerine gitmiyor. Çünkü süt toplayan aracılar en az elli kuruş daha düşük fiyatla alıyor. Bu nedenle açıklanan fiyatlar besiciye direk ulaşan tutar değil” dedi. Ülkemizin her yıl 12 buçuk milyon ton yem ithal ettiğine dikkat çeken Dümen, “Pamuk tonumu küspesi, ay çiçeği tohumu küspesi, mısır, soya ve arpa ithal ederek hayvanların beslenmesi sağlanıyor. Oysa ülkemizin topraklarında bunların hepsi yetişebilir. Ama yanlış tarım politikaları, ülkemizi yemde de dışa bağımlı hale getiriyor, aynı zamanda hayvancılığı da vuruyor” diye konuştu. Samanın herhangi bir protein değeri olmadığı halde dolgu olsun diye hayvanlara yedirildiğini, mısır silajının ise yem olarak hayvanlar için önemli bir besleyici olduğuna da dikkat çeken Dümen, “Eğer hayvancılık yapanlar aynı zamanda çiftçilik de yapmıyorsa ayakta kalma yansı zor” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde en önemli sorunlardan birinin de tarım ve hayvancılıkla ilgili proje ve desteklemelerin, gerçek anlamda ona ihtiyacı olanlara ulaşmaması olduğuna dikkat çeken Dümen, “Bir kısım işlere başlanıyor ama gerçekle anlatılanlar farklı olduğu için işler yarım kalıyor. Bu köyden yaşayan ve atadan, dededen hayvancılıkla uğraşanlara destek ulaştırılmış olsaydı projeler işe yarayabilirdi ama olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim