Emine Erdoğan’ın öncülüğünde bu yıl dördüncüsü kutlanan 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, kadim mutfak kültürümüzün zenginliğini ve toplumsal değerini bir kez daha gözler önüne serdi. Etkinlik kapsamında; Uşak Tarhanası, Uşak Baklavası, Uşak Helvası, Haşhaş Ezmesi, Karahallı Ciğeri, Sivaslı Çileği ve diğer lezzetler de ön plana çıkarıldı. Uşak Valiliği, söz konusu lezzetlerin Uşak mutfağının unsurları olduğunu bildirip şu mesajı verdi, “İlimizin mutfağı, sadece bir sofra kültürü değil, aynı zamanda geçmişle gelecek arasında kurulan güçlü bir köprüdür. Bu hafta vesilesiyle, mutfağımızı yaşatan her dokunuşun; aileyi yakınlaştıran, hatıraları çoğaltan bir kültür taşıyıcısı olduğunu bir kez daha idrak ediyoruz” bilgisini paylaştı.
UŞAK’IN TESCİLLİ LEZZETİ UŞAK TARHANASI
Uşak’ın tescilli lezzetlerinden biri olarak ön plana çıkan Uşak tarhanası, yoğun talep gören ürünlerin başında geliyor. Uşak’ta üretilen tarhana, toz haliyle yurtiçi ve yurtdışında yoğun talep görüyor. Uşak tarhanası kış döneminde çok tüketiliyor, çünkü içindeki malzemeler bağışıklığı destekleyen türden olduğu için hastalıklarla mücadelede fayda sağlıyor. Kırık buğday, yoğurt, domates, kırmızı biber, soğan, tuz ve baharatlarla karılan Uşak tarhanası, birkaç gün mayalanma dönemi yaşıyor. Fermente olan hamur, parçalar halinde serilip kurutulur ve ufalanarak toz veya parça tarhana haline geliyor. Uşak tarhanası, Anadolu’nun diğer bölgelerinde yapılan un bazlı tarhanalardan ayrılıyor. Probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemini destekliyor; protein, vitamin ve mineraller açısından zenginliği sayesinde besleyici özelliğiyle dikkat çekiyor.
UŞAK BAKLAVASI 70 KATLI BİR LEZZET
Öte yandan Ramazan ve Kurban Bayramlarının vazgeçilmezi olan Uşak Ev Baklavası da kentte 70 kat yufkayla yapılan cevizli ve pancar şekeriyle yapılan lezzetlerin başında geliyor. Uşak Ev Baklavası, yaz dönemlerinde dondurma ile servis edilerek, hem serinletici hem de tatlı bir etki yapıyor.