Gündem

Uşak Şeker Fabrikası'nın kurucusu Nuri Şeker'in heykeli bakımsızlık içinde

Türkiye’nin ilk çok ortaklı anonim şirketi olan Uşak Şeker Fabrikası’nın kurucusu Nuri Şeker’in adının verildiği caddedeki heykeli, bakımsızlıktan renk değiştirdi.

Abone Ol

1 Eylül 2013’te, Yakın Doğu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Heykeltraş Mert Kılınç tarafından tasarlanan Uşak Şeker Fabrikası Nuri Şeker ‘in heykeline zaman zaman bakım yapıldı fakat buna rağmen, deforme olan alanlar dikkat çekti.

UŞAK’TA ON BİNLERCE KİŞİNİN SAYESİNDE EKMEK YEDİĞİ

Uşak’ta Şeker Fabrikası kurulmasına öncülük eden Nuri Şeker, 1872’de, resmi kayıtlara göre Uşak Aybey Mahallesi'nde dünyaya geldi ve Menderese tahsilini Uşak’ta tamamladı. Susam bitkisinden yağ üretimi için çalışmalar yapan ve girişimci ruha sahip olan Nuri Şeker, şeker pançı üretimi için denemeler yaptı ve bu konuda başarılı oldu. Şeker pancarı üretiminde başarılı olması yıllar sonra adını alacak Uşak Şeker Fabrikası’nın kuruluşunun temeli oldu ve 1923’te Mehmet Hacım öncülüğünde kurulan Uşak Terakki Ziraat Türk Anonim Şirketine katılarak, bu konudaki ikinci önemli adımı attı. Şirketin katip üyesi olarak görev yapan Nuri Şeker, bir dönem Ankara’da işleri takip etmeye başladı ve Uşak Şeker Fabrikası’nın kuruluşunda öncülük de yaptı. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz 3’üncü yılında Uşak Şeker Fabrikası çalışmaya başladı ve yıllar sonra Nuri Şeker’in adı da fabrikaya verildi.

HEYKELİNE BAKIM YAPILMASI GEREKİYOR

Uşak’ta on binlerce kişinin istihdam edildiği ve evine ekmek götürdüğü Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikasının kurucusu Nuri Şeker’in heykeli, adının verildiği caddeye dikildi. Fakat son dönemlerde bakımsızlık nedeniyle heykelde gözle görülür haldeki, bazı deforme olma durumları ortaya çıktı. Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün kentteki diğer deforme olan heykellerin de bakımını yapması gerekiyor.