Kültür

Uşak'ta heykeli dikilen Nuri Şeker'in doğumuyla ilgili hata düzeltildi!

Uşak’ta Türkiye’nin ilk çok ortaklı anonim şirketini kuran ve ülkemizde ikinci şeker üretiminin yapılmasını sağlayan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’nın kurucusu ve toplumun ortak değerleri arasında yer alan Nuri Şeker’in doğum tarihindeki hatalı bilgi düzeltildi.

Abone Ol

Nuri Şeker’in torunu Mustafa Şeker’in Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruda, gerçek doğum tarihinin 1856 olmadığı ve doğrusunun 1 Temmuz 1872 olduğu aktarıldı. Bunun üzerine Nuri Şeker’in torunlarının sundukları belgelere istinaden işlem yapan yetkililer, Nuri Şeker Caddesi üzerindeki heykelin bulunduğu alandaki doğum tarihinde güncelleme yaptılar. Nuri Şeker’in heykelinin altına “Şeker Sanayinin Kurucusu” yazıldı ve “Doğum Tarihi 01.07.1872 – Ölüm Tarihi 09.07.1958” ifadesi eklendi. Daha önceki hatalı tarihlere göre 102 yaşında öldüğüne dair bilgiler paylaşılan Nuri Şeker’in yapılan düzeltilmeye göre 86 yaşında vefat ettiği de anlaşıldı.

FOTO ALTI: Merhum Nuri Şeker'in hatalı girilen doğum tarihi

NURİ ŞEKER’İN DOĞUM VEYA VEFAT TARİHİNE DEĞİL NE DEDİĞİNE DE ODAKLANILMALI

Uşak’a 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kalfa mahallesinde doğduğuna dair bilgilerin paylaşıldığı Nuri Şeker’in nüfus bilgilerinde kütüğünün Aybey olduğu da görülüyor. Fakat doğum yerinin Kalfa mı Aybey mi olduğuna dair net bir bilgiye ulaşamadık. Fakat Nuri Şeker’in doğum tarihiyle ilgili bilginin net olduğu ve resmi kayıtlarda da bu şekilde yer aldığı vurgulandı. Nuri Şeker’in doğum ve vefat tarihinden ziyade vatandaşın dikkat etmesi gereken en yegane kısmın, heykelinde bulunan “Çıkarını düşünmeden memleketi için, hizmet edenleri toplum asla unutmaz!” sözü olması da dikkat çekiyor.

FOTO ALTI: Merhum Nuri Şeker'in düzeltilen doğum tarihi

UŞAK’TA ON BİNLERCE AİLE NURİ ŞEKER VE ARKADAŞLARININ YATIRIMIYLA EKMEK YEDİ

Uşak’ta kurulan ve Nuri Şeker ile arkadaşlarının öncülük yaptığı Şeker Fabrikası, bugüne kadar on binlerce aileye geçim kapısı oldu. Nuri Şeker, fabrikayı savaştan yeni çıkan ve imkansızlıklar yaşanan bir dönemde arkadaşlarıyla kurdu fakat daha sonra fabrikanın bazı borçları öne sürüldü ve hasat döneminin hemen başında devletleştirme yoluna gidildi. 1931’de fabrika devlet bünyesine geçti ve bu tarihten sonra da işçiler buradan geçimini temin etmeye devam ettiler.