Denizli’nin dumanlı dağlarında Dudu nine ve Asım’ın öyküsünü türkülere döken Aşk İle Anadolu Kanalı, Bıktım isimli eserle önemli bir hikayeyi türkü olarak dijital kayıtlara geçti.

Kanal yönetiminin verdiği bilgiye göre 72 yaşın sessizliğini ifade eden öykü Denizli’de geçiyor ve 72 yaşındaki Dudu ninenin kalbinin hala o çeşme başında kalan bir genç kız olduğu ifade ediliyor.

Kanal yöneticileri, hikayeyi şöyle özetledi: “Bundan yıllar önce, köyün kekik kokulu yamaçlarında iki genç yürek çarpar birbirine. Biri köyün gözbebeği, fidan gibi Dudu; diğeri ise dürüstlüğüyle, mertliğiyle bilinen delikanlı Asım. Onların sevdası, dağların arkasından doğan güneş gibi saf ve berraktır. Gizli gizli buluştukları çeşme başları, birbirlerine verdikleri sözlerle şenlenir. Asım’ın niyetidir ilk hasatta Dudu’yu istemek, onunla aynı damın altında yaşlanmak. Dudu’nun babası, kızını köyün ileri gelenlerinden, varlıklı bir başkasıyla evlendirmeye karar verir. Dudu günlerce ağlar, diller döker ama nafile. O dönemin töresi, büyüklerin sözü çiğnenemez bir duvardır. Dudu, kalbini Asım’da bırakarak, hiç istemediği bir adamın peşinden, telli duvaklı başka bir eve gelin gider. Bu evlilik, Asım’ın dünyasını başına yıkar. Sevdiğinin başkasına yar olduğunu görmek, bu dağları ona dar eder. İçindeki yangına ne köyün havası çare olur ne de dertleştiği dostları. Bu acıya daha fazla dayanamayan Asım, bir sabah heybesini toplar. Arkasına bile bakmadan, o zamanlar pek çok Anadolu gencinin yaptığı gibi, çok uzaklara… Almanya’ya gurbete gider. Gidiş o gidiştir; köyden ayağını tamamen keser, bir daha ne bir mektubu gelir ne de ondan bir haber alınır. Asım, adeta sisli dağların arasında kaybolup gider. Köyün yükseklerinde, ahşap evinin önünde oturup uzağa, dağların kıvrılarak uzandığı gurbet yollarına baktığında akrabaları bilir ki o, aslında 72 yaşındaki bir ihtiyar değil; kalbi hâlâ o çeşme başında kalan genç kızdır. Kulakları her kapı çalınışında, her yabancı ayak sesinde ister istemez bir anlığına sızlar. Asım’dan ise hâlâ hiçbir haber yoktur. Kimi "Gurbet elde kendine başka bir hayat kurdu" der, kimi "O acıyla fazla yaşamadı, toprak oldu" diye fısıldar. Ama hikâyenin aslı, Denizli’nin o dumanlı dağlarında, iki insanın ruhunda kilitli kalmıştır”.

Dudu ninenin öyküsünü dinledikten sonra Bıktım isimli türküyü besteleyen Murat Erşat Al, türküyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Dudu Nine, bitip tükenmeyen o derin sessizliğiyle, Anadolu’nun yarım kalmış, gurbetle ve sabırla yoğrulmuş binlerce hikâyesinden birinin yaşayan son şahididir. Onun hikâyesi, kavuşamamış ama birbirinden de kopamamış iki yüreğin sessiz ağıtıdır. Bizde bu hikayeyi bizzat Dudu Nine'den dinleyince ona söz verdik türkü yapacağımızı ve ortaya bu çıktı”.

Muhabir: HALİL ASLAN