Cengiz Doğan ve Mustafa Zeki Ada’nın destekleriyle kısa bir belgesel çalışması yapan Alp Arslan Dur, söz konusu çalışmaya “Pepuza'nın Son Kehaneti: Kadınlar, Tanrı ve İsyan” ismini verdi. Pepuza Antik Kenti’nin sıradan bir kaya yerleşim alanı olmadığını ve erken Hristiyanlık tarihinde bir başkent olarak görüldüğünü ifade eden Alp Arslan Dur, Milattan Sonra 2’inci yüzyıldaki Montanizm mezhebinin Hıristiyanlar için dönemin yeni Kudüs’ü olarak ilan edildiğini kaydetti.
KADINLARIN KİLİSDE LİDERLİK YAPTIĞI İNANÇ SİSTEMİ
Montanizm’in liderliğini kadınların yaptığını aktaran Alp Arslan Dur, bu durumun dönemin güçlü imparatorluğu Roma’ya meydan okuma anlamına geldiğini ve binlerce kişiyi etkilediğini aktardı. Alp Arslan Dur, kayalıklarda barınakların yanı sıra; ibadet alanları, tüneller ve mezar odaları yer aldığını ve buradaki etkinin Afyonkarahisar ve Kütahya’ya uzanan Frigya’dan başlayarak Küçük Asya’nın dört bir yanına yayıldığını ve bu durumun da Roma İmparatorluğunu ürküttüğünü kaydetti.
UŞAK’IN TANITIMI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK
Uşak’ın içinde barındırdığı önemli tarihi ve doğal donatılarını tanıttıklarını kaydeden Alp Arslan Dur, “İlimizin önemli tarihi değerlerinden biri de Montanizm’in yer aldığı Pepuza Antik Kenti’dir. İlimizin tarihi değerlerini tanıtmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.