Gündem

Uşak'taki kuraklık haritalara da böyle yansıdı

Uşak'ta sular sık sık kesilmeye başlandı ve bunda gerekçe olarak 153 hattındaki operatörler tarafından da su seviyesinin düşüklüğü gösteriliyor. Kayıp ve kaçak oranlarının da yüksek olması yaşanan sorunların nedenleri arasında yer alırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuraklık haritalarında Uşak'ın uzun vadede durumu pek iç açıcı görülmüyor.

Abone Ol

Uşak, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli gibi illerde yoğun kuraklık bölgede sorunlara yol açmaya başladı. Bu iller arasında yer alan Uşak’ta kuraklık nedeniyle su kesintileri yapıldığı Uşak Belediyesi yönetimi tarafından öne sürüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kuraklık haritalarının 3, 6, 9, 12 ve 24 aylık dönemlerini inceledik ve uzun vadedeki hesaplarda Uşak’ın orta ve şiddetli kuraklıkta yer alan iller arasında bulunduğu görülüyor.

NİSAN YAĞIŞLARI 3 AYLIK HARİTAYI NORMAL OLARAK YANSITIYOR

Uşak’ta Nisan ve Haziran 2025 dönemine ait 3 aylık kuraklık haritasında, durum normal olarak ortaya konuyor. Fakat bu dönemdeki Nisan ve Mayıs dönemi yağışlarının baz alınması böyle bir tablonun oluşmasına neden oldu. Sadece Uşak’ta değil, aynı dönemde yağış alan İzmir, Denizli ve Afyonkarahisar gibi illerde de durum normal olarak yansıdı. 6 aylık haritaya bakıldığında ise Ocak ve Haziran 2025 döneminde, Uşak’ın yer yer hafif, orta ve şiddetli kurak olduğu görülüyor. Uşak’ın güneyinden başlayan hafif kuraklık skalası, kuzeyine doğru şiddetli kuraklığa doğru dönüşüyor. 9 aylık periyotta ise kurak ve şiddetli kurak olan Uşak haritası, uzun vadeye yayılan kuraklıkla böyle bir görünüm sergiledi.

UZUN VADEDE KURAKLIK CİDDİ ANLAMDA HİSSEDİLİYOR

Uşak’ın son 12 aylık kuraklık haritası kurak ve şiddetli kurak olarak göze çarparken, 24 aylık dönemde ise şiddetli kuraklığı sembolize eden kırmızı renk dikkat çekiyor. Uşak’ta su kaynaklarının başında gelen Murat Dağı’nın korunması, yaşanan bu kuraklık ortamında, çok büyük bir zaruret olarak ön plana çıkıyor.