İnternet teknolojilerinin hızla yaygınlaşması, telefon, tablet ve bilgisayarların artık hemen her evde yer alması nedeniyle, artan tehlike siber zorbalığa karşı, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencileri tarafından, lise öğrencilerine söz konusu durumla başa çıkma ve mücadele için farkındalık eğitimleri verildi. Seminerleri düzenleyen Tuğçe Kahyalar ve Sevgi Öztürk, dijital çağın bir dizi kolaylığın yanı sıra tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ve gençlerin internet kullanımında güvenli limanların dışına çıkmaması gerektiğini vurguladı.
UŞAK’TAKİ LİSELERDE SİBER ZORBALIK VE DİJİTAL TEHLİKELER KONUŞULDU
Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü son sınıf öğrencileri Tuğçe Kahyalar ve Sevgi Öztürk, artan dijital dolandırıcılıklar ve tehlikeler, siber zorbalık ve benzeri konularda Uşak’taki 3 lisede eğitim verdi. Türkiye Gençlik Vakfı Uşak İl Temsilciliği’nin de destekleriyle Uşak Lisesi, Uşak Sultan Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Uşak Atatürk Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerle bir araya gelen Tuğçe Kayalar ve Sevgi Öztürk, bazı gençler ve kişiler tarafından masum görülen dijital ortamdaki tehditlerin ne gibi sorunlara yol açacağına dair detaylı bilgiler verdi. İnternetin hayatı kolaylaştırmak için bir imkan sunduğunu fakat bununla beraber kötü niyetli kişilerin de kullanımına açıldığını aktaran Kayalar ve Öztürk, sanal dünyanın gerçek hayatın bir yansıması olduğunu ve gerçek yaşamdaki kanun dışı faaliyetlerin online versiyonları için de zemin oluştuğunu söylediler.
GERÇEK YAŞAMDA NE VARSA AYNISINI İNTERNETTE DE VAR, NEREDE GEZİNDİĞİNİZ ÇOK ÖNEMLİ
Hayatın içinde uyuşturucu, kumar, fuhuş, dolandırıcılık, şiddet ve akla gelen bir çok illegal durumun yer aldığını aktaran Kayalar ve Öztürk, şu ifadelere yer verdiler: “İyi ve kötü hayatın içinde yan yana duruyor ve siz hangi yöne giderseniz, yaşayacaklarınız da buna göre şekilleniyor. İnternet de durum bunun gibi ve nerede geziniyorsanız yaşayacağınız olumlu veya olumsuz durumları bu belirliyor. Nasıl ki coğrafya kaderse, gerçek hayatta ve sanal dünyada nerede olduğunuz da kaderinize bir anlamda etki ediyor. Bilgi sahibi olmak ve iyi olanı bulmak için yararlı bir işin peşinden de giderseniz, hayatına yön vermek adına faydalı kazanımlar elde edersiniz. Fakat internetin kötü ve karanlık yönünü tercih ederseniz, kendinize ve yakınlarınıza kötülük sayılacak durumlar ve içinden çıkılması zor hallere düşebilirsiniz”. Öte yanda Kayalar ve Öztürk, okullarda ders olarak konan medya okur yazarlığı konusunda da bazı bilgiler verdiler ve sosyal medyadaki içeriklerin hepsine koşulsuz güvenilmemesi gerektiğini ve mutlaka referans kabul edilen kurumlar tarafından teyit edilerek konuya yaklaşılmasını tavsiye ettiler.