Konu hakkında bilgi veren Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş Yapay Zekanın (Artificial Intelligence - AI) insan sesini nasıl klonladığını şu şekilde anlattı: “ Öncelikle istediğiniz ses tonunu yapay zekaya tanıtıyorsunuz. Sonrasında yapay zekaya istediğiniz metni yükleyerek yine istediğiniz bir dilde okumasını sağlayabiliyorsunuz. Bunu internetten indirdiğiniz bir programla yapabiliyorsunuz.”

Whatsapp Image 2024 03 30 At 2.57.32 Pm

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SESİNİ TAKLİT EDEREK DOLANDIRICILIK YAPMAYA ÇALIŞMIŞLARDI

Geçen yıl Milli İstihbarat Teşkilatı yaptığı bir operasyonla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesini yapay zeka ile taklit ederek bazı iş adamlarını  ve üst düzey bürokratları arayarak menfaat elde etmeye çalışan biri yakalanmıştı.  Aynı kişinin 10 ayrı telefondan iş adamlarını arayarak dolandırmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı.

YAPAY ZEKADAKİ GELİŞMELER ENDİŞE VERİYOR

Yapay zeka tarafındaki hızlı gelişmenin endişe verici olduğunu ifade eden Keleş : “ Yapay videoyu çok gerçekçi biçimde oluşturabilen yapay zeka bunu yine çok gerçekçi bir şekilde klonlayabildiği seslerde birleştirmesi halinde yapay olduğunu anlamanın çok zor olduğu içeriklerle karşı karşıya gelebiliriz. Bu durum bizim gerçeklik algımızda ciddi sıkıntılara yol açabilir, her şeyi sorgulayan hiçbir şeye inanamayan bireyler haline gelebiliriz. Biraz daha ileride robot teknolojisinin gelişimiyle birlikte insanın birebir kopyalanması içten bile değil.” Şeklinde konuştu.

DEEPFAKE KÖTÜ AMAÇLARA ALET OLUYOR

Deepfake ; Türkçe’ye “derin sahte” yada “derin öğrenme” kişinin benzerliğini ikna edici bir şekilde diğerininkiyle değiştirmek için üretilmiş, manipüle edilmiş dijital “sentetik” medya olarak açıklanıyor.

 Bu sistemle gerçek hayatta var olmayan insanları ve mekanların da inşa edilebildiğini hatırlatan Keleş; “Ukrayna – Rusya savaşında liderlerin karşılıklı olarak deepfake videolarının yayınlandığını da görmüştük.  Bu teknoloji eğer iyi niyetli olarak kullanılırsa insanlığın faydasına olabilir ancak kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığında onların amaçlarına hizmet eder hale geliyor. Bu açıdan baktığımızda gerçekten ürkütücü.”

Ülkelerin bu gibi yapay içerikleri ayırt etmek için özellikle istihbarat birimleri tarafından özel birimler oluşturduğunu hatırlatan Keleş normal bir vatandaşın içeriğin gerçek mi sahte mi olduğunu anlamasının çok kolay olmadığını aktardı. Keleş; “ Yapay zekayla üretilen içeriğin anlaşılabilmesi için ülkeler düzeyinde önlemler alınması gerekiyor. Mesela konuya ilişkin ciddi yaptırımı olan kanunlar çıkarılabilir. Yapay zeka ürünlerini bir barkodu veya işareti olabilir. Yoksa insanlık gerçekten neyin gerçek neyin sahte olduğunu çok yakın bir zamanda anlayamayacak. Bunun sonunda insanlık büyük sorunlarla karşı karşıya gelebilir.” Dedi.

HABER : HALİL ASLAN

Editör: Zülal Karadedeli