Uşak’ta uzun yıllar kentin şişelenmiş içme suyu ihtiyacını karşılayan Belkaya su fabrikası, uzun yıllardır boş durması nedeniyle terk edilmiş halde bekliyor. Bir dönem nakliyesi kurtaran bir çok ile satışı yapılan Belkaya suyu, bugün sadece köy içindeki camiden dolduruluyor. Belkaya suyunun AB normlarına uymadığı için üretilmediği de ortaya konuyor.

BELKAYA KÖYÜ'NDE GÜZEL BİR GÜN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...

Uşak’ta uzun yıllar kentin şişelenmiş içme suyu ihtiyacını karşılayan Belkaya su fabrikası, uzun yıllardır boş durması nedeniyle terk edilmiş halde bekliyor. Uşak’ın bir dönem damacanalara doldurulan ve fabrikası Uşak İl Özel İdaresine ait olan Belkaya suyu, artık sadece köy içinde bulunan bir camiden, vatandaşın kendi imkanlarıyla dolduruluyor. Daha önce su fabrikası olarak kullanılan binanın nizamiye giriş kapısının devrildiği, binanın içindeki çatlaklar oluştuğu ve bir dönem para basan bu mekanın yok oluşu net bir şekilde görülüyor. Bir dönem suyu şişelenip tekrar satılmak istenen Belkaya’nın su fabrikası nasıl bu hale geldi.

2015’TEN SONRA FABRİKA İŞLEMEZ OLDU

Uşak’ta Belkaya suyu, yıllarca şişelenerek satıldı. 2015 yılına kadar İzmir, Afyonkarahisar, Kütahya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Konya ve Karaman gibi illere su gidiyordu ve sonradan maliyetler yükselince,, fabrikada sorunlar baş gösterdi. 2009’da dönemin şartlarında 11 TL kira ödenerek faaliyette olan fabrikada kira bedeli her yıl artırıldı. Uşak İl Özel İdaresi tarafından en 2015’te aylık 22 bin TL kira karşılığı işletmesi verilen Belkaya tesisleri, bu tarihten sonra yapılan artışlar nedeniyle kapatıldı. Buradan özel sektör çekildi ve yaklaşık 8 yıldır da fabrika bomboş duruyor. Kışın aylık 2,7 litre su debisi olan ve yazın da 2 litreye düşen debiyle, üretim az da olsa devam etti.  Tesiste bir dönem yaklaşık 20 kişi çalışıyordu ve bunun dışında nakliyecisi ve şehir içi ve şehir dışında da bayiler ağında çalışanları olan tesis, ekonomiye katkılar sağlıyordu.

BELKAYA’NIN SUYU KURUMLARA KÖTÜLENDİ

Uşak’ta 2015 öncesinde, Belkaya suyunu bütün kamu kurumları satın alıyordu. Fakat o dönemde kentte idareci olanlar, sistematik olarak Belkaya suyunu kötülemeye başladılar. Suyun yosun tuttuğu algısı yayıldı ve Türkiye’de lezzet bakımında ilk sıralara giren Belkaya suyu, artık kamu kurumları tarafından da alınmaz oldu. Fakat aynı kurumlardaki yetkililer, zaman zaman ellerinde bidonlarla Belkaya’dan da su doldurmaya gittiler. Öte yandan bir dönem Kızılcık Madran’ın Uşaklı olan sahipleri de Belkaya suyuna yatırım yapmak istedi, fakat yüksek kira nedeniyle fabrika tutulamadı.

Yaşanan tüm bu süreçler, Belkaya su fabrikasının ipini çeken unsurlar oldu ve kiraya verilmeyen tesis, bugün harabeye döndü. Fabrikanın tekrar ayağı kalkması için bugün kadar hiçbir çalışma yapılmadı.

SUYUN AB NORMLARINA UYGUN OLMADIĞI İFADE EDİLİYOR

Öte yandan fabrikada şişelenen suyun taşıması gereken değerlerin AB normlarına uymadığı da yetkililerce ifade ediliyor. Daha önce konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “Belkaya suyunu işletme amacıyla kiralayan firma, bu bölgeyi terk etti. AB’nin normlarına uygunlukla ilgili bir durum ortaya çıktı. Yani suyun içme kalitesi, AB’nin normlara devreye girince içilemez olarak kabul edildi. Bu durum suyumuzun kötü olduğu anlamına gelmez, suyun işletilmesi için bir arıtma tesisi gerekiyor. Bu bir maliyet unsuru olarak ön plana çıktı. Burayı kiralayan şirket, bu maliyetten dolayı bu işi bıraktı. Biz de yatırımı yaptığımızda kiraya verme şansımızın daha da zor olacağını gördük. Burada suyun içim kalitesinde sıkıntı var. Sil baştan yeni bir yatırım gerekiyor. Bu kadar yatırım yapılabilir. Getirisi varsa niye yapılmasın? Ama piyasada rekabet edebilirliğiniz çok zor hale gelecek. Pazarda bunu satma şansınız azalacak. Bundan dolayı Belkaya tesisleri duruyor. Burasıyla ilgili Meclis olarak bir düşüncemiz var. Burada sosyal bir proje düşünüyoruz. Coğrafya ve konum itibariyle mükemmel bir yer ve sosyal olarak burası değerlendirilecek. 25 bin metrekarelik ormanlık bölgede sosyal çalışma olacak. İnsanlarımızın hafta içi ve hafta sonu eğlenecekleri ve düğün yapabilecekleri bir mekan düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim