Uşak’ın tarihi değerlerinden biri olan Hamzalar Konağı’nın daha önce restorasyonu için projeyi hazırlayan Yüksek Mimar ve bu alanda uzman olan Aysim Dülgeroğlu, söz konusu binanın önemli nitelikleri olan bir alan olduğunu ve bu mekanın kente kazandırılmasının turizm ve tanıtım için önemli yararlar sağlayacağını ifade etti. Binanın daha önce incelediklerini belirten Uşak Belediyesi yetkilileri, daha önce maddi anlamda sorunlar olduğu için restorasyona başlamadıklarını ve önümüzdeki günlerde binanın tekrar kendilerine geçmesi durumunda gerekli değerlendirmeyi yapabileceklerini ifade etti. Uşak İl Özel İdaresi yönetimi ise, binanın tekrar Hazineye geçtiğini ve değerlendirme aşamasının sürdüğünü kaydetti.

MİMAR AYSİM DÜLGEROĞLU: 19. YÜZYILIN BAŞLARINDA İNŞA EDİLEN BİR BİNA

Uşak’ta 1900’lü yılların başında inşa edilen ve sahibi zehir içerek hayatına son verdiği için devlete bağışlanan Hamzalar Konağı’nın içler acısı durumuyla ilgili yaptığımız haberler sonuç vermeye başladı. Kamu kurumlarındaki yöneticilerin dikkati bu alana çevrildi ve binayla ilgili incelemelerin sürdüğü ifade edildi. Binanın daha önce restorasyonu için gerekli projeleri hazırlayan Yüksek Mimar Aysim Dülgeroğlu, konağın fiziki durumu hakkında bilgi verdi. Gazetemize açıklama yapan Dülgeroğlu, konağın tipolojik olarak 19’uncu yüzyıl sonlarına doğru inşa edildiğini ve yanındaki yapılarla benzer özellikler taşıdığını kaydetti. Binanın bodrum, zemin ve birinci kattan oluştuğunu ifade eden Dülgeroğlu, kat silmesi ve saçak altı silmelerinin yanındakilerle benzerlikler taşıdığını belirterek, binanın arka bahçesinde hizmetliler için bir de müştemilat alanı kurulduğunu anlattı.

Binanın toplamda 280 metrekare kapalı ve 150 metrekarelik de bir bahçesinin bulunduğunu söyleyen Dülgeroğlu, dış cehpenin o dönemin kaliteli bir taş işçiliğiyle inşa edildiğini ve içinin de ahşap çatkılı kerpiç dolgulu duvarlarla bezendiğini bildirdi. Müştemilatın çatısının çökük halde olduğunu ve binanın ana çatısında da ciddi bir işlem gerektiğini dile getiren Dülgeroğlu, konaktaki odalarda dolapların yer aldığını ve burada o dönemin ebeveyn banyosu olarak bilinen ‘gusülhane’ şeklinde banyo alanları kurulduğunu belirtti. Binanın restorasyonunu yaptığı dönemde buranın restoran şeklinde kullanımının düşünüldüğünü belirten Dülgeroğlu, “Burası şartlı bağışlanmış ve o dönemde burayı restoran yapma gibi bir düşünce vardı. Fakat ödenek yeterli olmadığı için bu pek mümkün olmadı. Bugünün şartlarında restorasyon maliyeti biraz daha fazla olacaktır. Fakat esas olan bu binanın karşısında bulunan belediye işhanına ait binaların yıkımıyla burada önemli bir güzelliğin ortaya çıkacağıdır. Binanın ilimize kazandırılmasının tanıtım ve turizm açısından faydaları olabilir” dedi.

UŞAK BELEDİYESİ YETKİLİLERİ: MADDİ OLARAK SIKINTILI BİR DÖNEMDEYDİK VE RESTORASYONA YAKLAŞMADIK

Hamzalar Konağı için 2014 ve 2019 döneminde Uşak Belediyesi nezdinde 2 sefer girişimde bulunulduğunu belirten Uşak Belediyesi yetkilileri, önceki dönemde görevde olan yönetimin bu çalışmayı kaynak yetersizliğini gerekçe göstererek yapmadığını ifade etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Belediyesi’nden yönetici bir isim, Hamzalar Konağı’nı daha önce Başkan Mehmet Çakın’ın ziyaret ettiğini ve o dönemde göreve yeni geldikleri için belediyenin mali yapısının burada çalışma yapmaya elverişli olmadığını belirtti. Aynı yetkili, “Hamzalar Konağı Hazineye bağışlanmış ve burası bir önceki dönemde belediyeye tahsis edilmiş. Fakat baradaki tahsis süresi bitmiş. Biz burada bir dizi inceleme yaptık. Fakat o dönemde maddi olarak sıkıntılıydık ve bu nedenle restorasyona tekrar yaklaşmadık. Şu anda tekrar tahsis yenilemeyle ilgili valiliğin bir durumu var. Bize de soracaklar ve yapılırsa burası bir gastronomi restoranı olabilir. Burası güzel olacak diye düşünüyoruz. Restorasyonu büyük bir iş ve bize sorarlarsa bizim açımızdan da değerlendirme olabilir. Burasıyla ilgili de elimizden geleni yaparız” ifadesini kullandı. Öte yandan Uşak İl Özel İdaresi ekipleri, binayla ilgili halen ön inceleme safhasında bulunuyor. Binanın tekrar restore edilip edilmeyeceğine önümüzdeki günlerde karar verilecek.

Editör: TE Bilişim