İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İZMİR BAL-GÖÇ) Uşak Şubesi, ilk faaliyetinde Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelerek dünya çapında ses getiren merhum Dünya Halter Şampiyonu Naim Süleymanoğlu ve ebediyete intikal eden büyükleri için lokma döktürdü. Etkinlik hakkında bir açıklama yapan İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İZMİR BAL-GÖÇ) Uşak Şubesi Kurucu Başkanı Gülay Danacı, merhum Naim Süleymanoğlu’nun Bulgaristan’daki Türklerin yaşadığı zulmü tüm dünyaya duyurduğunu ve kırdığı rekorlarla da halter sporunun sembol ismi haline geldiğini ifade etti.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İZMİR BAL-GÖÇ) Uşak Şubesi kurucuları tarafından dünya halter şampiyonu Naim Süleymanoğlu için bir anma programı yapıldı. 5 yıl önce hayata gözlerini yuman Naim Süleymanoğlu için anma programı yapan İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İZMİR BAL-GÖÇ) Uşak Şubesi üyeleri, burada lokma dağıttı ve Naim Süleymanoğlu’nun hayatıyla ilgili kısa bilgiler verdi. Gazetecilere etkinlik hakkında bir açıklama yapan Derneğin Kurucu Şube Başkanı Gülay Danacı, “Naim Süleymanoğlu, Balkan ve Bulgar göçmenleri için ayrı bir değerdir. Çünkü O’nun kırdığı rekorlar sayesinde, dünya Balkanlar’daki Türklerin yaşadığı zulmü ve sorunları duydu. Naim Süleymanoğlu, ömrünü Balkan Türklerinin yaşadığı sorunları duyurmaya vakfetti ve her kırdığı rekor bu nedenle manevi anlamda da büyük bir önem taşıyordu. Uşak’ta kısa bir süre önce faaliyetlerine başlayan İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İZMİR BAL-GÖÇ) Uşak Şubesi olarak, 5 yıl önce ebediyete uğurladığımız dünya halter şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu’nu anmak için bir lokma dağıtımı etkinliği yaptık. Yine Naim Süleymanoğlu ve ebediyete intikal eden tüm büyüklerimizin ruhları için dualar ettik ve onları asla unutmayacağız. Etkinliğimize gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan lokma dağıtımına vatandaşlardan ilgi gösterildi ve binlerce vatandaşa lokma ikram edildi.

Naim Süleymanoğlu’nun spor kariyeri için de şu bilgiler paylaşıldı: “Haltere 1977'de, on yaşındayken başladı. On beş yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç altın olimpiyat madalyası, yedi dünya şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğu vardır. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır. 1984 yılında (16 yaşındayken), silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti. 1983-1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 63 rekor kırarken yine bu dönemde dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyetlerle boykotta yer alması nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgar Hükûmetinin Soya Dönüş Operasyonu kapsamında Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi.  Bulgaristan'daki bu baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal devreye girdi. Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017 günü tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında aramızdan ayrıldı”. REYHAN BÜŞRA ARDAÇ

Editör: TE Bilişim