UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, Polikistik Over Sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 Belirtileri;
- Adet düzensizliği,
- Erkek tipi tüylenme, 
- Sivilce oluşumu 
- Erkek tipi saç dökülmesi
 
Doç. Dr. Hale Göksever Hastalığa ait belirtiler önemsenmeyip, hekime başvurulmadığı takdirde bulguların daha da artmasının  kaçınılmaz olacağını söyedi. 
 
Risk faktörlerine dikkat!
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, genetik yatkınlığın önemli rol oynadığı Polikistik Over Sendromu’nun oluşumunda ve şiddetlenmesinde; sağlıksız beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktiviteden yoksunluk ve obezitenin de önemli rol oynadığını vurguladı. 

En çok bu şikayetlerle hekime başvuruluyor
Hastalığın yol açtığı şikayetler sıklıkla erkeklik hormonu olan androjenin yüksekliğine bağlı adet düzensizliği, erkek tipi tüylenme ve sivilce oluşumunda artış şeklinde kendini gösteriyor. Bu semptomların hepsi bir arada olabileceği gibi farklı kombinasyonlarla da ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen glukoz veya kolesterol yüksekliği, obezite gibi metabolik sıkıntılarla Dahiliye polikliniğinden de yönlendirilen hastalarda ultrasonda PKOS görüntüsü ile tanı konuyor. 

Anne olmayı engelleyebiliyor
Yumurtalıklarda yan yana dizilmiş küçük kistlerle seyreden Polikistik Over Sendromu’nun hamile kalmanın önünde engel teşkil edebiliyor.  Çoğu hasta yumurtlama sorunuyla ilişkili  hamile kalma sürecinde yaşanan zorluklar dolayısıyla hekime başvuruyor. PKOS’a bağlı infertilite yönteminde öncelikle başka nedenlerin varlığını araştırılıyor. Ardından kadının yaşı ve diğer eşlik eden durumlar da göz önünde tutularak aşılama veya tüp bebek tedavi sürecini uygulanıyor. 

5. Tedavide yeni nesil yöntemler
Tedavinin esasını kilo kaybı ve sportif aktivite oluşturuyor. Yapılan araştırmalar; yaşam alışkanlıklarında yapılacak olumlu değişikliklerin de hamile kalmanın önündeki engellerin tedavisinde büyük rol oynadığını gösteriyor. Böylelikle semptomlar çok hafiflemekte ve hatta herhangi bir tedaviye gereksinim kalmıyor. Ancak buna rağmen sıkıntılar devam ederse ilaç tedavisine, en sık olarak da doğum kontrol haplarına başlanıyor. Geçmişte cerrahi yöntem uygulansa da günümüzde bu yaklaşım çok tercih edilmiyor. Hekim kontrolünde ve uzun soluklu bir şekilde medikal tedavi tavsiye ediliyor.  - HABER/ BAYRAM ALİ KELEŞ

-Uşak Haber

Editör: Duygu Bekmezci