Seminerde ilk sunumu Sosyolog Tuğba Boz gerçekleştirdi. İnternet kullanımı ve sosyal medya bağımlılığı hakkında bilgiler veren Boz paylaşımlarda kişisel bilgiler verilmemesini ve mümkün olduğu kadar güvenli sitelerin tercih edilmesini istedi. “Çocuklarınızla arkadaş olun” diyen Boz toplumsal cinsiyete de dikkat çekerek; “ Çocuklarınızı erkek, kadın olarak değil, insan olarak yetiştirin” ifadelerini kullandı.

Boz bilinçli Medya kullanımı hakkında şu uyarılarda  bulundu; “Gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen medya, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıldığında birçok kolaylaştırıcı işleve sahiptir. Aile ve birey, medyanın gündelik hayatta gördüğü işlevleri esas alarak kendisi için uygun tercihleri yaptığında birtakım temel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ancak aile ve birey, ihtiyaçlarını değil de isteklerini, heveslerini, belirli tüketim alışkanlıklarını vb. dikkate alarak seçim yaptığında olumsuz medya içerikleriyle karşılaşma olasılığı artar. Bu sebeple hangi medya aracının niçin kullanıldı ve ne kadar kullanılması gerektiği hem birey hem de ailesi açısından önemli bir konudur.

Medyaya ayrılacak zaman gerektiği kadar olmalıdır. ‘Gerektiği kadar’ın ölçüsü bireylerin kendi yaşam pratiklerine, kişisel gerçeklerine ve medyadan yararlanma amaçlarına göre oluşturulmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarını medya bağımlılığından korumak için yapabileceği bazı uygulamalar vardır.

- Farkındalık: Anne ve baba risk olarak tanımladığı içeriklere dair gerçekleri çocuğa anlatabilmelidir.

- Programlı İzleme/Kullanma: Kullanılacak Bilgisayar, tablet, telefon veya izlenecek televizyon için belirli saatlerde sınırlandırılacak şekilde izleme ve kullanma planı yapılmalıdır.

- Sınırlı İzleme/Kullanma: Çocuk için televizyon izleme veya telefon, tablet vb. kullanma saatlerine ebeveynler tarafında sınırlama getirilmesi bağımlılık durumunun oluşmasını engelleyecektir.

- Açıklamalı Yardım: Ebeveynlerin, medyanın olumsuz etkileri üzerine, çocukların yaş ve gelişim durumlarına uygun biçimde içerik ile ilgili sohbet etmeleri ve riskleri anlatmaları önemlidir.”

Seminerin madde bağımlılığı konusunu anlatan Öğretmen Muhammet Mustafa Özbek insan beyninin çalışması hakkındaki bilgileri somut örnekler vererek anlattı. Eğlenceli bir sunum ile akılda kalıcı betimlemeler yapan Özbek uyuşturucu madde kullanımının da aynı sigara gibi merak ile başladığını ve bir kez bağımlı olduktan sonra kurtulmak için zorlum bir süreç gerektirdiğini vurguladı. Özbek eğitimin amacını şu şekilde özetledi; “Bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak bireylerde ve toplumda farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan bir birincil önleme programıdır. Program önleyici tedbir kapsamında düşünülmüş, bağımlılığın ortaya çıkmasından önce yapılabilecekler ele alınmıştır. Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir önleme eğitim programıdır.”

Kaşbelen Köyünde ilk defa böyle bir seminer düzenlenmesine ön ayak olan  Muhtar Erol Caran konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede  şu ifadeleri kullandı ; “Köyümüzün genç nüfusunun fazla ve madde bağımlısı olanlar hakkında duyumlar alıyoruz. Ayrıca kendi torunumdan da biliyorum internet ve sosyal medya bağımlığı hakkında sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun önüne nasıl geçebiliriz, nasıl engelleyebiliriz anlamında ailelerimizi bilgilendirmek istedik. Bundan sonra da daha fazla konularda biz çalışacağız ama nüfusumuza göre katılım değildi, umarım bundan sonra daha güzel olur. Aile içi iletişim ve genç ana baba iletişimi, ebeveyn iletişimi hakkında da bizim ihtiyacımız var.”

Editör: TE Bilişim