23-29 Temmuz tarihleri arasında 2019 yılında yüksek öğretim kurumları sınavına giren ve başarılı olan lise mezunu gençlerin  üniversite tercihlerini yapacaklarını hatırlatan Mıdık neden böyle bir ofisi açmaya karar verdiklerini şöyle anlattı ; “Biz bu yıl yaklaşık 3 ay boyunca eğitim öğretim döneminde bahar aylarında Uşak ve ilçelerinde 50’ye yakın gerek Meslek Lisesi gerek Anadolu lisesi gerek Teknik Lise düzeyinde 4 bin 11 ve 12 sınıf öğrencisine hayalinizdeki üniversite meslek seçimi ve farkındalık ana temalı bir konferans verdik. Bu konferanslar neticesinde olumlu geri dönüşler aldık. Bu konferanslar bize farklı bulvarda bu gençlere hizmet noktasında beyin cimlastiği yapmamıza neden oldu.  Üniversite sınavına girecek gençlerimize meslekler ve üniversite tercihleri konusunda yardımcı olunmadığını ve rehberlik hizmetlerinin yeterince yapılmadığı kanısına vardık. Bu noktadan hareketle Anadolu Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk defa Anadolu Üniversitesi Eskişehir’de bu hizmeti veriyor ama yerel bazda bölgesel bazda ilk defa Uşak’ta Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi  bürosunu içinde  Uşak İl Milli Eğitim  Müdürlüğümüzün katkısı ve işbirliğiyle 2019 YKS Tercih Danışmanlığı Ofisi kurduk. Tabi bu ofisi kurarken hem biz yılların bilgi, deneyim ve tecrübesini gençlerle paylaşmayı ümit ettik hem de sağ olsun İl Milli Eğitim Müdürümüz konusunun uzmanı iki rehberi bize görevlendirdi. Önümüzdeki iki haftalık süreçte bu arkadaşlar bizimle birlikte adaylara tercihlerinde yardımcı olmaya çalışacaklar. Gayet güzel gidiyor, ofisimize yoğun bir ilgi var. “

Bu yıl yaklaşık 1,5 milyona yakın bir kontenjan olduğunu bu kontenjanların 800 bine yakının örgün bölümler kalanların ise açıköğretim programlarından oluştuğunu hatırlatan Mıdık  bu kadar öğrencinin yarıştığı bir sistemde bir çok öğrencinin istediği yerlere giremeyeceğini bir çoğunun da tercih hataları yapabileceğini  bunun önüne geçmek için böyle bir çalışmaya giriştiklerini söyledi.

Bu yıl ÖSYM’nin ilk defa Hukuk, Tıp, Öğretmenlik gibi bölümlerin kontenjanlarında düşüşe gittiğini anlatan Mıdık yüzde 10’luk oranla en çok düşüşün öğretmenlik bölümlerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Mıdık ; “  Bu tür programlarda her yıl kontenjan azalmaya gidileceğinin yolu yöntemi açılmış oluyor. Çünkü plansız alımlar yığılmalara neden oldu.” Dedi.

Mıdık öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu;

“ BAŞARI SIRASINA GÖRE TERCİH YAPIN

Üniversite adaylarının hayallerindeki bölümleri kazanmalarını temenni ettiklerini ancak bu hedefe ulaşmak için bir takım noktaları göz ardı edilmemesini vurgulayan Mıdık; “ Gençler 24 tercih yapacaklar,  buradaki kıstas en fazla istedikleri bölüme en başa yazsınlar.  Bir çok genç tercih yaparken puan ve  başarı sırası arasında bocalıyor,  biz başarı sırasının önemini hatırlatıyor ve bu sıraya göre tercih yapmalarını tavsiye ediyoruz. Puana göre tercih yapılırsa istenmeyen sonuçlar doğabilir çünkü sistem yerleştirmede başarı sırasını esas alıyor.

“BOŞ KALIRIM DÜŞÜNCESİYLE İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ TERCİH ETMEYİN”

Bazı adaylar gitmek istemeyecekleri yerleri boş kalırım düşüncesiyle tercih ediyorlar. Bu çok yanlış bir düşünce.  Aday yerleşip kayıt yaptırmazsa bir sonraki dönemde orta öğretim başarı puanı yarı yarıya düşüyor. Bu nedenle öğrenciler gitmeyecekleri bölümü yazmamalarını tavsiye ediyoruz. Gidecekleri bölümü iyi araştırmaları gerekiyor.

Adaylar mutlaka Yüksek Öğretim Kurumları Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka dikkatlice incelemesinde yarar var. Sıralamalarına göre 2 yıllık programların özelliklerini koşullarını, 4 yıllık programların koşullarını iyi irdelemeleri gerekiyor.

“MESLEK YÜKSEKOKULLARI MEZUNLARI 4 YILLIK LİSANS MEZUNLARINA GÖRE DAHA AVANTAJLI”

Tablo 4’teki programları4 yıllık eğitim veren lisans programları, tablo 3’tekiler de 2 yıllı ön lisans programları. Dikkatimizi çeken bir şey var ve bu konuda ısrarlıyız. Biz ofisimizde mesleki ara elaman yetiştiren okullara yönlendirme yapmak istiyoruz ve yapıyoruz. Çünkü ülkemizde ara elemana ihtiyaç var ve 2  yıllık meslek yüksekokulları bitirenler genelde 4 yıllık lisans mezunlarına göre KPSS’’de, polisliğe alınmada, askerlikte ve piyasanın ihtiyacı olan eleman ihtiyacını karşılama noktasında daha avantajlılar ama toplumda bir önyargı var özellikle aileler kesinlikle meslek okullarının bir yerde meslek liseleri gibi görüyorlar ve çocuklarının ille de 4 yıllık fakülte ve yüksek okullara gönderiyorlar bu da bizce yanlış.

Gerek Anadolu Üniversitemiz gerek Erzurum Atatürk Üniversitesi gerek İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde uzaktan öğrenim programları var. Bu programların kontenjanı bu yıl 172 bin 125. Dolayısıyla bu yıl tüm kontenjanların sayısı 1 milyon 70 bin 191, 835 bini de örgün bölüm kontenjanı.

GELECEĞİN MESLEKLERİ

Öğrencilerin özellikle geleceğim mesleklerini mutlaka araştırmaları lazım 21. Yüzyılın en önemli mesleklerinden biri diş hekimliği, revaçta bir bölüm çünkü ağız ve diş sağlığı çok önemli, 5 yıllık bir iyi bir programı var. Tabi 21. Yüzyılda dünya ve ülkemiz dijital bir döneme girdi dolayısıyla dijitalleşmeyle ilgili bölümlerin tercih edilmesinde yarar var. Biz öğrencileri yönlendiriyoruz ama mesela yazılım ve bilgisayar mühendisliği aslında revaçta bölümler olması lazım fakat Türkiye şartlarında bu alanda bir işsizlik söz konusu ama genelde de bu bölümleri bitirenler yurt dışına gidiyorlar orada bu gençlerin ellerinden tutuluyor. Geleceğin meslekleri k ÖSYM kılavuzunda da yer alıyor.  Bu bölümlerden bazıları şunlar ; Yapay Zeka Mühendisliği, Tarım Ticaret ve İşletmeciliği, Havacılık Elektroniği, Raylı Sistemler, Dijital Medya ve Pazarlama, Uluslararası Ulaştırma Sistemleri, 3 Boyutlu Modelleme ve Animasyon .

“DONANIM OLMAZSA DİPLOMA HİÇBİR ŞEYE YARAMIYOR”

Öncelikle ben gençlere şunu tavsiye ediyorum tercih yaparken kendilerine ben kimim?, Yeteneklerim nelerdir? Benim koşullarıma hangi kulvar uygundur? Ben bu mesleği severek yapabilir miyim? Başarılı olabilir miyim? Diye  sormaları lazım . Ülkemizde ne yazık ki üniversite mezunlarının yüzde 60-70’i bitirdikleri bölümden memnun  değiller.  Şunu da unutmamak lazım hiçbir diploma meslek değildir ama Türkiye şartlarında diploma meslek olarak addediliyor. Diploma bir araç eğer içini doldurursanız donanımınızı geliştirirseniz iş bulmakta zorlanmazsınız, donanım olmazsa diploma hiçbir şeye yaramıyor.

“MUTLU ETMEYEN BİR MESLEĞİ İCRA ETMEK İNSANA ZUL GELİR”

Tercihin olmazsa olmazı ilgi ve yeteneklere göre tercih yapılması gerekiyor. İlgi ve yetenek yoksa o mesleği okusanız bile meslekte başarılı olamazsınız, başarılı olsanız bile mutlu olamazsınız. Bu noktada Türkiye’de özellikle kamu sektöründe birçok dalda insanlar para kazanıyorlar ama mutlu değiller, mutlu etmeyen bir mesleği icra etmek insana zul gelir.

Öğrenciler tercih yapmadan önce mutlaka bir meslekler listesi hazırlamalarında fayda var. Uzmanlardan bu konuda danışmanlık hizmeti almalarında yarar var. Üniversiteleri tanımalarında yarar var.  Bir de Üniversite mi? Kent mi? Öğrenci iyi bir üniversiteyi tutturabilir ama o üniversitenin bulunduğu il kendisine kişisel gelişim yönünde bir şeyler kazandırmıyorsa iş yaşamında başarı olması daha zor oluyor dolayısıyla kenti de dikkate almakta yarar var.

“ÜNİVERSİTEYİ KAZANAMAMAK DÜNYANIN SONU DEĞİL”

Üniversiteyi kazanamamak dünyanın sonu değil, bu toplumun bir değer yargısı, bizim kültürümüzle alakalı. Aslında üniversiteyi kazanamayan bir öğrenciye bakıyorsunuz günlük hayatta çok başarılı olabilirken iyi bir üniversiteyi bitiren başarılı olamayabiliyor. Bu tamamen kültürümüzden ailelerimizin ön yargısından kaynaklanıyor hayatın sonu değil.  Aileleri bu konuda rehberlik hizmetlerinin verilmesi lazım biz de bu konuda aileleri uyarıyoruz. Birçok öğrenci adayı aileleriyle geliyor ve aileler tercih yapmaya kalkıyor biz bunlardan mustaribiz. Öğrenciye bırakılmalı, hayat onun, okunacak bölüm onun.  Her şey sınav değil bir bakıyorsunuz üniversiteyi bitiremeyen öğrenci  çok iyi yerlere gelebiliyor. Açıköğretim programları var hep okuyup hem çalışabilirler.

“ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ GELMİYOR DİYE YAKINMAK YERİNE REHBERLİK YAPSINLAR”

Burada özellikle Üniversite tercihi döneminde yerleşememe korkusu ve kaygısı var.  İşte biz bu kaygıyı atmak için de bu ofisi kurduk.  Öğrenciler kısa sürede bilgi toplama evresini yakalayamıyorlar. Aslında bana göre danışmanlık olayı ortaokul dönemlerinde yapılmalı ama bizim eğitim sistemimiz buna el vermiyor. Aynı bizim yaptığımız gibi tüm üniversiteler özellikle taşra üniversiteleri örneğin Uşak Üniversitesi öğrencileri otobüslere bindirip kampüste ağırlayıp bu tercih danışmanlığını onlar da yapmak lazım. Bir bu ofisi biraz da öncülük yapmak için açtık. Biz Anadolu Üniversitesi olarak  her konuda topluma öncülük yapan bir kurumuz. Gerek akademik gerek sosyal ve toplumsal konularda öncülük eden yegane kurumlardan bir tanesiyiz. Bu bir ilk, önümüzdeki yıl Eskişehir’den iki uzman gelecek, tercih danışmanlığını daha geniş kapsamlı yapacağız hatta tercihler başlamadan 10-15 gün önceden yapmayacağız.  

“ÜNİVERSİTELER İNTERNET SİTELERİNE REKLAM BABINDA SOMUT OLMAYAN HİZMETLERİ YAZIYORLAR”

Tercih yapılmadan önce Türkiye’deki üniversitelerin karnesinin çok iyi incelenmesi gerekiyor. Üniversitelerinin başarısı nedir? Mezunlarının toplumla entegrasyonu nasıldır? Ne gibi hizmetler verir? Üniversite mezunlarına sahip çıkıyor mu? Bunların mutlaka bilinmesi lazım. Bir de bir çok üniversite internet sitelerine reklam babında somut olmayan hizmetleri yazıyorlar bunlara itibar etmemek lazım. En iyi itibar noktası gençlerin o üniversiteyi bitirenlerle görüşmeleri. Mesleklerde de en iyi bilgiyi o mesleği yapanlardan alabilirler. Öğrenciler eğer imkan varsa gidecekleri üniversitenin kampüsüne gezsinler.

“BİLGİNİN  NASIL KULLANILACAĞINI ÖĞRETEN ÜNİVERSİTELER HAYATTA KALACAK”

Ben şunu ifade ediyorum bundan 10-15 sene önce üniversitelerde eğitim öğretim akademisyenin, üniversitesi hocasının bilgi depolaması şeklinde işliyordu. Şimdi en makbul üniversite öğrenciye bilgi depolayan değil, bilgiyi nasıl kullanabileceğini öğreten üniversite, dünya bu noktaya geldi. Artık dijital dönemde bilgi öğrencinin önünde, o bilgiyi hayatta nasıl kullanacağını öğreten üniversiteler öğrenci bulacak, öğretemeyen üniversiteler sınıfta kalacak, öğrenci bulamayacak ve yakında gelecekte bir çok bölüm kapatılacak.”

Mıdık konuşmasının sonunda tüm öğrencilere başarılar diledi.

Editör: TE Bilişim