Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Gümüş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadiye Tutsak, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karayaman, Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Meriç Güven, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Altıntaş, Cumhuriyetin kuruluşunun 96. vesilesiyle Uşak Üniversitesi’nde konuyla ilgili konferans vermekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu kaydederek, “Ben Afyonkarahisar’dan geliyorum. Milli Mücadele’de bu iki şehir, Afyonkarahisar ve Uşak, son derece önemlidir. Kuva-yı Milliye süreci ve Cumhuriyet’in ilanı sürecinde bu topraklar önemli aşamalara ev sahipliği yapmışlardır. Dolayısıyla burada bu vesileyle bulunmak bana ayrıca bir memnuniyet veriyor.”dedi.

‘Milli Kuvvetler’in Doğuşu

Kuva-yi Milliye’nin kelime anlamı itibariyle ‘Milli Kuvvetler’ olduğunu hatırlatan Altıntaş, “Bu tabir bizde ilk olarak Osmanlı-Rus Savaşı’nda, 1877-1878 sıralarında ortaya çıkmıştır. Bu savaş sırasında Aydın Efeleri, yani bu toprakların çocuklarının, bu tabiri kullandığını görüyoruz. Derin manasına bakarsak tam olarak ise ‘Sivil Halkın devletin yanında olması’ demek. Dönem halkının Ruslara ve diğer işgalcilere karşı Osmanlı Devleti’nin yanında durması anlamına geliyor. Daha sonra 1897 yılında da bu kez Yunan Savaşı’nda bu tabirin çeşitli parçalar içerisinde, farklı adların birleşim noktası olarak kullanılmış olduğunu görüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Milli Mücadele ilgili ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Altıntaş, “Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Konferansın sonunda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öntuğ, Prof. Dr. Altıntaş’a aktardığı bilgilerden dolayı teşekkür ederek, üniversitemiz adına plaket takdim etti.

Editör: TE Bilişim