Can, simit sattığı noktada zaman içinde ek işler de yaptı.  Mevsimlik olarak mısır közledi, Kıbrıs’tan, İstanbul’dan , Trabzon’dan oyuncak, mutfak malzemesi vb. eşya getirdi, çakmak tezgahı açtı, çakmak tamir etti, gaz doldurdu, yeşil fındık sattı. Yıllara meydan okuyan Can, 40 yıl boyunca etrafında yaşanan değişiklikleri de anlattı. Can; “Şu köşe havuzlu hamamdı yıkıldı yerine pasaj yapıldı,  karşımız Osmanlı Bankasıydı gitti, burada iki tane simit sarayı vardı ikisine de kafa tuttum ikisi de kapandı, ben yine buradayım”  dedi.

Maddi anlamda fazla sıkıntı çekmediğini, kazandığı paranın kendisine yettiğini söyleyen Can, işini açık havada yaptığı için kendisini en çok hava şartlarının zorladığını ifade etti. Can, çektiği zorlukları ve bunları nasıl karşı koyduğunu şu ifadelerle anlattı; “Yazın sıcağı, kışın soğuğu var. Şimdi kış mı oluyor, önceden nasıl kar yağardı, buraları temizlettirir öyle açardım tezgahı. Buraya kulübe koymak da yasak, yıllardır böyle açıkta çalışıyorum ama Allah’a şükür fazla hasta olmam. Acıyı ve sarımsağı çok yerim ayrıca gece yatarken ve sabah kalktığımda bir bardak ılık su içerim. Bunların beni ayakta tuttuğuna inanıyorum. Ben kanser hastalığını da atlattım, kemoterapi aldım. Kemoterapi çok ağır bir şey Allah’a şükür yine ayaktayım.”

“BELKİ BURADA ÖLECEĞİM”

Emekli olmasına rağmen her sabah saat 07:00’da tezgahının başına geçtiğini vurgulayan Can, şimdiki gençlerin bir çoğunda aynı azmi ve disiplini göremediğini iddia etti. Can, gençlere ve ailelerine şu tavsiyelerde bulundu: “Okusunlar, meslek sahibi olsunlar. Şimdi aileler çocuklarını bir esnafa çırak olarak vermek istedikleri zaman ilk önce kaç para vereceksin diye soruyorlar,  oğluma kızıma meslek öğret demiyorlar, her şey paraya dönmüş. Bir de sebat edecekler, vazgeçmeyecekler. Ben hastanede yatarken kardeşim burada bir hafta duramadı. Ben inşallah ölünceye kadar buradayım, belki burada öleceğim.”

PANDEMİ  SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Salgın hastalığın simit satışlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Can; “Önceden 200-250 simit satıyordum pandemiden sonra satışlarımız çok düştü bankacılara bakıyorum kahvaltılarını, yemeklerini evlerinden getiriyorlar, şimdi 50 kadar anca satıyorum.” Şeklinde konuştu

Can bütün zorluklara rağmen yıllardır simitçilikten kazandığı parayla evini yaptı, arabasını aldı, çocuklarını okuttu ve evlendirdi. O şimdi artık kendi ifadesiyle bir “Hür General”.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim