İlçelerin Uşak’a çok yakın olmaları sebebiyle Uşak iliyle daha sıkı ilişkiler içinde  bulunduklarını, pek çok ihtiyaçlarını Uşak ilinden karşıladıklarını aktaran Güneş burada yaşayan vatandaşların acil sağlık hizmetleri ile 2 ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin büyük kısmını Uşak ilinden temin ettiklerini hatırlattı. Güneş bazı ilçelerden  Uşak’a bağlanma yönünde talepler geldiğini söyledi.

Güneş konuşmasının başında Uşak’ın coğrafi konumu ve sosyoekonomik yapısıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Uşak’ın çok tanılan bir il olmadığını vurgulayan Güneş ; “Vatandaşlarımızın büyük ekseriyetine sorduğumuzda Uşak ili nerede dediğimizde Güneydoğu Anadolu'da,  Doğu Anadolu'da ya da Karadeniz'de olduğunu söylemektedirler. Uşak ilimiz Ankara İzmir yolu olan  E96 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Ankara İzmir tren hattı uşak ilimizden geçmektedir.

Eğe bölgesinde bulunan ilimiz 5 bin 341 km kare alanı ile küçük bir il olup, merkez ilçe ile birlikte 6 ilçesi mevcuttur.  Toplam  nüfusu  368 bin olan ilimizin  yüzde 40'ı ormanlarla kaplıdır” dedi.

“UŞAK DEMEK TARLASIZ PAMUK, KOYUSUZ YÜN DEMEKTİR”

 Uşak ilini bir sanayi kenti olarak niteleyen Güneş konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Sanayisi 16. ve 17. yüzyılda Uşak halıları ile başlayan Uşak sanayisi, Osmanlının son döneminde bulunan belirli sayıdaki işletmeden 3 tanesi ilimizde açılmıştır. Türkiye  Cumhuriyetin ilk şeker fabrikası özel sektör eliyle yine Uşak ilimizde kurulmuştur.

Uşak ilimiz,  yılda 115 milyon kilogram İplik, 10 Milyon   adet  battaniye, 3 milyon   kilogram medikal tekstil ürünleri, 38 milyon   metre kare seramik, 74 milyon  kilogram da deri İşlemesi yapılarak ülke üretiminde önemli rol oynamaktadır.

Diğer bir deyişle Türkiye’deki  battaniye üretiminin   yüzde 95’i, gazlı bez üretiminin yüzde 50’si, küçük baş hayvan deri işlemesinin yüzde 60’ı  ve  seramik üretimin yüzde 15’i Uşak ilimizde gerçekleşmektedir.

Aynı zamanda ülkemizin dört bir yanından gelen yılda  71 milyon kilogram tekstil telefi,  55 milyon  kilogram sentetik-plastik atık ve 6 bin  kilogram hurda plastik geri dönüştürülerek çevreye  önemli derecede katkı sağlanmaktadır.”

“VATANDAŞLARDAN UŞAK’A BAĞLANMAK İÇİN TALEPLER GELİYOR”

Uşak’ın diğer illere bağlı komşu ilçeleri hakkında da bilgiler veren Güneş bu ilçelerdeki vatandaşların ihtiyaçlarının büyük kısmını Uşak’tan karşıladıklarını belirtti. Güneş ; “Uşak ilimiz coğrafi olarak küçük bir il olması ve  etrafında bulunan illerimizin yüz ölçümleri Uşak’a göre büyük olması nedeniyle ile etraf illerin bazı ilçeleri Uşak’a çok yakın olmaları sebebiyle Uşak iliyle daha sıkı ilişkiler içinde  bulunmaktadır.

Bugün Uşak ilimizde 9 bin 400 Gedizli, 4 bin 116 Selendili, 2 bin 700 Pazarlarlı, 2 bin  Simavlı, bin 800 Kulalı,   bin 539 Çİvrilli,  bin 458 Hocalarlı ve 917 Dumlupınarlı kardeşlerimiz yaşamaktadır.

Bu saydığımız ilçelerin bağlı oldukları illere uzaklıklarına ve Uşak ilimize olan uzaklıklar bakacak olursak.

Kütahya ilimize bağlı olan Gediz ilçesi Kütahya'ya 91 kilometre iken Uşak iline  60 kilometredir.  Hele hele Gediz ilçesi Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ne sadece 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Hatta Uşak Organize Sanayi bölgesinde Gediz ilçesinde oturan pek çok Gedizli kardeşlerimiz çalışmaktadır.  Diğer taraftan Simav ilçemiz Kütahya ilimize 141 km  iken Uşak ilimize 88 kilometre uzaklıktadır. Manisa'ya bağlı olan kula ilçesi Manisa’ya 119 kilometre iken,  Uşak ilimize 70 kilometre uzaklıktadır. Selendi ilçesi Manisa'ya 155 km iken Uşak ilimize 72 kilometredir.   Çivril ilçesinin Denizli’ye olan uzaklığı 96 km iken Uşak iline olan uzaklık sadece 59 kilometredir.

Tüm  bu saydığımız ilçeler kendi illerine göre Uşak iline çok daha yakın olduğu için pek çok ihtiyaçlarını Uşak ilimizden karşılamaktadır. Acil sağlık hizmetleri ve 2 ve 3. basamak Sağlık hizmetlerinin büyük kısmını Uşak ilinden temin etmektedirler. Aylık yaklaşık Gediz, Simav, Pazarlar, Şaphane ve Dumlupınar ilçelerinden yaklaşık 7 bin 500 kişi, Kula ve Selendi ilçelerinden yaklaşık 2bin 500 kişi, Çivril  ve Hocalar ilçesinden bin  kişi Uşak eğitim ve araştırma hastanesinde sağlık hizmeti almaktadır.  Bizler bu durumdan memnuniyet duymaktayız,  bundan asla rahatsız değiliz. Burada yaşayan vatandaşlarımız resmi işlemlerini kendi illerinden temin etmektedirler.

Uşak il olmadan önce Eşme ilçemiz Manisa’ya bağlı idi ve Eşme Manisa arası 160 km idi. Hizmet almak daha zordu. Uşak’ın il olması ile Uşak iline bağlandı ve Uşak’a uzaklık 62 km olup daha kolay hizmet alır hale geldi.

Uşak ilimize daha yakın olan  bu ilçelerden bazılarında  oturan vatandaşlarımız zaman zaman bu ilçelerin  Uşak ilimize bağlanması yönünde talepleri olmaktadır. Bu talep az bir kısmın talebi mi dir yoksa genelin talebi midir bilemiyoruz. Bunun için kanuni düzenleme gerektiğini biliyoruz. Komşu illerimizin milletvekilleri haklı olarak bunu istemeyecektir. Bu ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın bizatihi kararı daha önemlidir. Bu ilçelerde plesebit yani halk oylaması yapılırsa bizlere halkın kararına uymak düşer. Ne faydası olacak derseniz, hizmete erişim kolaylaşacak bütün hizmetler bir yerden verilecek diğer taraftan hizmetin sağlanması ve kontrolü de daha kolay hale gelecektir. Biz burada sadece vatandaşlarımızın talebini dile getiriyoruz.  Karar halkımızın diyor  genel kurulu saygı ile selamlarım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim