Ekmekle büyüyen dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak ekmeğin insan hayatındaki önem ve değerini çok iyi bildiğini vurgulayan Mıdık; “Toplum olarak da bu mübarek Ramazan ayında ekmeğin de, yemeğin de ne anlama geldiğini çok iyi idrak edebilmekteyiz. İnsan aç olduğu zaman nasıl dizlerinin bağı çözülüyor. Akşam iftarda o yemekler nasıl güzel kokuyor değil mi? O ekmeği bulmakta zorlanan insanların halini bir nebze olsun hatırlayabiliyoruz. Yani insan olduğumuzun farkına varabiliyoruz. Hani bir atasözü vardır.”TOK AÇIN HALİNDEN NE ANLAR” diye. İnsanoğlu karnı tok olduğu zaman ben eksenli bir hayat anlayışına devam etmektedir. Yanında açlıktan kıvranan insanları anlamakta güçlük çekmektedir. Kendi en güzel yemekleri yer ve ağzını silerken de “ Yarabbi olmayanlara da ver” diyerek dua eder. Aslında bu duada vicdanını rahatlatma korkusu vardır. Müslüman bir millet olarak evvela çevremizdeki fakirleri korumak ve onlara yardım etmek zorunda olduğumuzu unutmamamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“EKMEK ÜRETİMİNİN YÜZDE 5’İ İSRAF EDİLİYOR”

Ekmek tüketiminde müsriflik yaşandığını, ekmeklerin her evde az yada çok çöpe atıldığını iddia eden Mıdık bu durumun ülke genelinde korkunç  bilançolara yol açtığını ileri sürdü. Mıdık konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Yapılan araştırmalarda yılda çöpe atılan ekmeğe giden parayla İstanbul’da 20-25 bin konut yapılabildiği ortaya çıkmıştır. Belki bir çoğunuz basından izlemişsinizdir. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ülkemizde günde milyonlarla ifade edilebilecek sayıda ekmek üretildiğini belirterek, ''Bir kişi günde 333 gram, yılda ise 121 kilogram ekmek tüketiyor. Bunun yüzde 5'i hatta daha fazlası israf ediliyor. Yıllık israf edilen ekmeğin tutarı milyon tutarları buluyor. İsraf edilen bu paralarla bu ülkede neler yapılmaz?

İşte maliyet bu kadar ağır. Aslında  inancımız gereği de müsriflikten kaçınılmalıdır. Her şeyi ölçülü almak ve kullanmak zorundayız. Biz küçükken sofrada ekmek kırıntılarını yeme yarışı yapardık. Ekmeğin israf edilmesini önlemek için ekmek aşları yerdik. Hatta bazen bayat ekmekler yumurta ile kızartılarak önümüze gelirdi. Ekmeğin çöpe atılması inanın kabul edilemez bir durumdur. Öyleyse birey olarak, toplum olarak tasarrufa yönelmeliyiz”

Yurttaşlar olarak her şeyi devletten beklememek gerektiğinin altını çizen Mıdık; “ Ülkenin hali ortada. Biraz mütevaziliğe yöneliş bazı faturaları hafif hale getirecektir.  Lütfen Ekmek İsrafını önleyelim. Bu konuda biraz hassas davranırsak bu israfın önüne geçebiliriz. Dolayısıyla paramızı çöpe atmaktan kurtulmuş oluruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim