Cumhuriyetin 97. Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törene ; Vali Funda Kocabıyık, Belediye Başkanı Mehmet Çakın , Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Özkan Yalım, Adalet ve Kalkınma Partisi Millet vekili Mehmet Altay , Cumhuriyet Başsavcısı, Bünyamin Korkmaz , İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, sivil toplum örgütleri temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katılım gösterdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinliklerinde konuşan Vali Funda Kocabıyık ;  “Birinci Dünya Savaşı ile birlikte yurdumuzun dört bir yanını işgal eden İtilaf Devletleri, “Hasta Adam” olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ni paylaşma planları yaparken şanlı zaferlere imza atmış Türk milleti gaflet ve dalalete düşmüş odaklara tarihi bir cevap verecek; onları unutamayacakları bir hezimete uğratacaktı. Aziz milletimiz, bu büyük devletin küllerinden tekrar bir devlet kurarak Türk’ün tutsak edilemeyeceğini emperyalist güçlere kanıtlayacaktı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Millî Mücadele ile genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle yekvücut olan Türk milleti; vatanımızı düşmanlardan kurtarmak için tüm imkânsızlıklara rağmen destansı bir mücadele verdi. Kurtuluş Savaşı, millî birlik ve beraberliğimize kast edenlere karşı sarsılmaz bir inanç ve kararlılıkla yürütülen en şanlı zaferimiz olarak tarihe geçti.”  Diyerek tüm dünyaya bir mesaj verildiğinin altını çizdi.

“TÜRK MİLLETİ ÜZERİNDEKİ GÜCÜN TEK KAYNAĞININ VE TEK SAHİBİNİN YİNE TÜRK MİLLETİ OLDUĞUNU İLAN ETTİ”

Kocabıyık konuşmasına şu şekilde devam etti ; “Benzeri görülmemiş kahramanlıklarla kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından 29 Ekim 1923’te Türk milleti, Cumhuriyeti ilan ederek tüm dünyaya iradesine pranga vurdurmayacağını kanıtladı.  Cumhuriyeti kuran, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ecdadımız, Türk milleti üzerindeki gücün tek kaynağının ve tek sahibinin yine Türk milleti olduğunu ilan etti.

Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne biçimi cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti, kadim gaza anlayışımız ve sarsılmaz irademiz ile yaşamaya devam edecektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi “muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma” mücadelesinde Türkiye, güçlü devlet yapısı ve ekonomisiyle emin adımlarla ilerleyecektir.”

“BU NECİP VE KAHRAMAN MİLLETİN MENSUBU OLMAKTAN İFTİHAR EDİYORUM”

Konuşmasında 15 Temmuz vurgusu yapan Vali Funda Kocabıyık  ülkemizin daha da güçlenmesinden rahatsız olan şer odaklarının hain eylemlerini gerçekleştirmeye devam ettiğin söyledi. Vali Funda Kocabıyık; “Fakat bizler, tarihimizin her sahnesinde olduğu gibi bugün de istiklal ve istikbalimiz söz konusu olduğunda bu hain eylemlere canımız pahasına “Dur!” demeye devam edeceğiz. Son dönemde yaşadığımız 15 Temmuz ihaneti karşısında da milletimiz gözünü kırpmadan şehadete yürümüş,  ecdadından aldığı kararlılık ve dirayetle en büyük cevabı vermiştir. Bu necip ve kahraman milletin mensubu olmaktan iftihar ediyorum. Bu aziz vatan, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimi ile her zorluğun üstesinden gelebilecek güce sahiptir.” İfadelerini kullandı.

VALİ FUNDA KOCABIYIK’TAN GENÇLERE MESAJ

Genç nesillerin Cumhuriyet’i yaşatacağının altını çizen Vali Kocabıyık bu ülkeyi ileriye taşıyacak neslin genç nesiller olduğunu vurgulayan Vali Funda Kocabıyık konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yüceltecek ve devam ettirecek sizlersiniz.’ sözlerini aklınızdan çıkarmayın. Cumhuriyetimizi ebediyete kadar muhafaza ve müdafaa etmekte en büyük görev; gelecekte bu ülkenin yönetiminde söz sahibi ve bu ülkenin gerçek sahibi olan siz gençlerimize düşmektedir. İlim ve medeniyet beşiği olan bu toprakları, sahip olduğumuz bu kadim tarihi, atalarımızdan aldığımız bu muazzam ruhu ileriye taşıyacak olan sizlersiniz. Ülkemizi daha da ileriye taşımak için bu eşsiz mirasın farkında olmalısınız. Kendinizi sürekli geliştirmeli ve çok çalışmalısınız. Bu milletin bir ferdi olarak davranışlarıyla, sözüyle millî kültürümüzün ve değerlerimizin taşıyıcısı olarak geleceğe ışık tutmalısınız. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu kutlu toprakları bize vatan kılan tüm kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.” diyerek tamamladı.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim