Mıdık konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Uşak’ta 90’lı yıllarda bu güne kadar kent içi trafik ve ulaşımın sorunun devam ettiğini iddia etti. Sorunun artık kangrenleştiğini ileri süren Mıdık ; “Çünkü küçücük bir şehirde mesai çıkış saatleri haricinde öğlenleri de dahil aşırı derecede bir trafik sorunu yaşanıyor. Bununla beraber otopark sorunu da var. Trafik sorununun çözümü yapmacık projelerle öngörüsü olmayan geleceği planlamayan projelerle çözümlenmesi söz konusu değildir.” Dedi.

İLKLER KENTİ UŞAK FAKAT…

Uşak’ın en büyük sorunlarından birinin  “öngörüsüzlük” olduğunu söyleyen Mıdık ; “Neden derseniz bu öngörü olayı gerek planlamalarda gerek stratejilerde belli bir perspektif gerektirir. Bu perspektif olmadığı sürece ne planlamada ne stratejide ne de sorunların çözülmesinde başarılı olmanız mümkün olmaz. Uşak Ege Bölgesinde gerçekten potansiyelli bir il  olmasına rağmen diğer illere göre çok geride kalıyor. Buda kentte yaşadığımız sorunları beraberinde getiriyor.” İfadelerini kullandı.

Uşak’taki trafik sorununa da dikkat çeken Mıdık konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “ Kentinizde eğer kent içi toplu taşıma olayını rayına oturtamadıysanız trafik sorununu çözmeniz mümkün değil. İlk önce yapılması gereken kent içi toplu taşımayı teşvik etmelisiniz. Kent içi ulaşımda planlama ve proje üretmede birinci sorumlu yerel idareler ve Belediyedir. Bu sorunun kapsamlı bir şekilde ele alınması lazım. Bu nasıl olmalı derseniz, toplumu taşımayı özendirmenin yolu belediyenin yerel idarenin kent içi toplu taşımada teşvik edici koordinasyonu sağlayıcı ve kendisinin de toplu taşıma araçları almak suretiyle bunu özendirmesi lazım.”

“ÖĞRENCİ TARİFESİ YÜKSEK”

Minibüslerin uzun yıllardan beri Uşak halkına hizmet ettiğini ve öğrenci tarifelerinin yüksek olduğunu ve  düşürülmesi gerektiğini savunun Mıdık ;  “Kentimizde  yanlış hatırlamıyorsam 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren toplu ulaşım özel sektör yani sadece belediye denetimindeki minibüsler tarafından yapılıyor. Ben bunun bu şekilde yürüyeceğini tahmin etmiyorum. Bunun yanında artık Belediyenin de toplu taşımada rol almasını gerektiğini düşünüyorum. Ben Belediye Başkanı olsam ilk işim bu toplu taşımaya el atmak olur. Çünkü Belediyede toplu taşımaya dahil olursa özel sektör de kendine çeki düzen verecek. İnsanlar toplu taşımada sıkıntılar yaşadığı için ve pahalı olduğu için özel araçlarıyla gidiyorlar. Özel araçlar ile gitmeyi engellemenin yolu da toplu taşımayı özendirmekten geçer. Üzerine basarak ifade etmek isterim ki Türkiye’de kısa mesafe ulaşımında öğrenciler açısından çok pahalı bir il. Yerel idarelere önerim şudur ; Öğrenci tarifesi ile sivil tarife arasında yarı yarıya bir fark olmalıdır. Öğrenci tarifesi gerçekten yüksek.” Dedi.

“YENİ YAPILAŞMADA OTOPARK ŞART”

“İmar yasalarında ve diğer yasalarda kanunlarda var olan her yeni yapılarda, apartmanlarda mutlaka otoparkı zorunlu tutmak lazım” diyen Mıdık belediyelerin  yeni yapılardan otopark parası olarak binada garaj yapılmasından vazgeçilmesini sağladığını hatırlatırken,  yeni binalarda otopark alanını zorunlu tutulmasının çözüm noktasında faydalı olacağına değindi.

Mıdık,  Uşak’taki ulaşım noktasında yaşandığını düşündüğü sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini şu şeklide sıraladı ; “Bir çok şehirde yeni uygulamaya geçen bisiklet ile ulaşımı çok önemli ve yararlı görüyorum. Fakat ne yazık ki kentimizde göstermelik bisiklet yolu ile özendirilmeye çalışılıyor. Bu konuda ileri bir mesafe alındığını düşünmüyorum. Gerçek anlamda uzun mesafeli bisiklet yolu yapılması lazım. Kent dinamiklerinin görüş ve önerileri dikkate almadan karar alması. Eğer kent dinamiklerinin , kamu kurum ve kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesi gerekir. Belli bir koordinasyonu planlaması sonucunda bu yaşanan sorunlar ele alınır, masaya yatırılır ve köklü çözümler üretilirse ve bu çözümler bu şehrin 50 yıl sonraki trafiğini ele alacak şekilde çözümlenmesi gerekir. İl trafik komisyonlarının gerçekten iyi çalışması lazım. Trafik ile uzmanlaşmış kişilerin yer alması ve görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

Bu konudaki sorunlardan bir tanesi de Uşak’ta otopark sayısını az olması ve ücretlerinin bir hayli yüksek olmasıdır. Kentteki belediyenin otoparklarından başlayarak tüm otopark ücretlerinde indirim yapılması lazım. Bu da trafik sorununu bir nebze olsun hafifletir.

“KARTLI SİSTEME GERİ DÖNÜLMELİ”

Ülkemizin bir çok ilinde kartlı sistem var. Daha önce vardı güzel bir uygulamaydı ama minibüs esnafının karşı çıkması dolayısıyla önceki belediye yönetimi tarafından kaldırıldı. Kartlı sistemin mutlaka gelmesini düşünüyorum. Ama yine neden gelmiyor belediyeler biraz esnafın yakınmasından çekinerek bu işe girişmiyorlar. Bende korkunun ecele faydası olmadığını düşünüyorum. Radikal kararlar ile bir an önce kartlı sisteme geçilmesi lazım. Esnaftan buna karşı çıkma gibi bir girişimde bulunuyorsa o zaman belediyenin bu işe el atması gerekir. Belediyelerde kent içi toplu taşıma işletmeciliği yapması lazım.

“KİŞEYE ÖZEL İMAR PLANI REVİZE EDİLMEMELİ”

Yolların geniş bırakılması gerekirken inşaat alanlarında mutlaka yollar daraltılıyor. Yollarımızın dar olması büyük afetlerde çok büyük aksaklıklara neden olur. Bir de yeni yapılaşma alanlarında bizim yollarımız hep zikzak çizer. Aslında belediyelerin bunlara taviz vermemesi lazım. Yol bir ip çekilerek direkt gitmesi lazım. Arazi gözetmeksizin geçmesi gerekir. Bunun bir nedeni ise bizim büyük nazım imar planlarına sahip olmamamız. Uşak’ta imar planlarının çok sık değişikliğe uğramaması her sene revize edilmemesi lazım. A kişisi veya B kişisinin isteğine göre revize edilirse bu sorunların çözülmesi önlenemez hal alır.

“TRAMVAY PROJESİ UŞAK’A YAKIŞIR”

Tramvay büyük bir proje. Bunun yapılması için uzun zamanlar geçmesi gerekir. Tabi ki pandemi dönemindeyiz ve bütün illerde ki belediyelerin yüklü borçları olduğu için eli kolu bağlı. Bunun yapılması için hazine garantili borçlar alınması lazım bu şimdilik çok zor görünüyor. Ama şehir içi ulaşımda raylı sistemin altyapısını oluşturacak özellikle ana bölgelerde elektrikli küçük vagonlarla ücretsiz halkı taşımak ile halka benimseterek alıştırma yapılması gerekir. Bunun ile birlikte ileride şeker fabrikasından başlayarak sanayi bölgesine kadar bir hat ile bu raylı sistem olabilir ve şehir merkezine dağılabilir. Tabi bunun için belli bir planlama lazım. Uşak’ta planlamaları ve projelerin gerçekleşememesinin yegane sebeplerinden birisi de e belediyelerin her beş yılda el değiştirmesi olmuştur. Hem bir maliyeci hem de yerel idarelerle haşir neşir olan bir yurttaş olarak belediye başkanlarının en az iki dönem yönetimde kalabilse bu projeler gerçekleşebilir. Belediye Başkanlığının her 5 yılda el değiştirmesinin sebeplerini Uşak halkı, sivil toplum örgütleri ve kent dinamikleri iyi irdelemeli ve gereğini yapmalarını gerektiğini düşünüyorum. araştırmaları ve bunun için gereğini yapmalarını gerekir diye düşünüyorum ”

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim