- “Tramvayı ve Stadı Sabırsızlıkla Bekliyoruz

- “Belediyenin borcunu yüzde 50 su zammı, yetersiz hizmet alımı gibi durumlarla vatandaş ödüyor”

- “Kilit nokta bir önceki dönemin icraatlarının iyi bir şekilde sorgulanması  ve hesabının sorulması”

Şehir Konuşmaları adlı  programa katılan Duygu burada İbrahim Ethem Karahan’ın sorularını cevapladı. Konuşmasında Uşak Belediyesinin icraatlarına  değinen Duygu, Başkan Mehmet Çakın’dan görev süresi bitmeden önce  tramvay ve stadyum projelerini yapmasını beklediklerini söyledi.

“ELEŞTİRİYORSAK SEVDİĞİMİZ İÇİN”

“Biz iktidarı eleştiriyorsak halkımız ve ülkemizi çok sevdiğimiz için eleştiriyoruz” diyen Duygu ; “ Ama bu eleştirileri yaparken yapıcı olmasına dikkat ediyoruz, hiçbir zaman yıkıcı, önleyici eleştirimiz olmaz. Güzel yapılan her şey de yönetim yanındayız ama yanlış bir şeyler yapılıyorsa tabi karşısındayız, uyarmak bizim görevimiz. “ dedi.

TOKİ’nin  Karağaç  Mahallesinde yapmayı planladığı 700 konutluk proje hakkında da konuşan Duygu buradaki çöp alanının üstü kapalı olduğu için projede nereye denk geldiğini bilmediklerini ifade etti. Yerin jeolojik etütlerinin çok iyi tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Duygu konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Biz son meclis toplantısında da bunu talep ettik. Jeolojik etütlerin bizimle paylaşılmasını istiyoruz. Düzgünce, nizami bir şekilde yapılan jeolojik çalışmaları biz de görelim,  gerçekten çöp alanının yeni yapılacak TOKi’nin ne kadarının altına giriyor düzgünce tespitini yapalım, giriyorsa da yapmayalım, çünkü saatli bombadan başka hiçbir şey değil bu. Yıllardır burada metan gazı birikiyor ve tahliye sistemi de yok. Bu yüzden bunun takipçisiyiz.  Evet dar gelirli vatandaşımız konut sahibi olsun her zaman yanındayız destekliyoruz fakat dar gelirli diye de çöpün üstüne ev yapılmaması lazım.”

“TOKİ HERŞEYİ KENDİNE UYDURABİLİYOR”

TOKİ’nin yaptığı işlere güvenmediğini bu yüzden  inşaat mühendisi olarak çalışmaları bizzat görmek istediğini söyleyen Duygu numune sonuçlarını piyasada çalışan jeoloji mühendisleri tarafından da tahlil edilmesini istedi. Duygu; “Görmeden ikna olmam, çünkü TOKİ her şeyi kendine göre uydurabilir.” Dedi.

TOKİ kavramının AK Parti döneminde hayatımıza girdiğini savunan Duygu, sistemi yanlış  müteahhidi zengin etmek olarak niteledi.  Duygu; “ TOKİ belki bir iki yıldır estetik yapılar yapıyor ama geçmişte yaptıkları binalar estetik olarak fakir, şehre hiçbir değer katmayan binalar. TOKİ bir şehre geldiği zaman müteahhidi dışarıdan, çalışanları dışarıdan, malzemesi dışarıdan, şehirden çok nadir bir kasa çivi, tel alıyorlar onun da parasını ödemeden gidiyorlar.  Uşak’ta yapılan kentsel dönüşüm alanını konuşursak burası mezbelelik bir alandı, tabakhaneydi. Eski Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın girişmeler başladığında ben belediyeden yeni ayrılmıştım biz karşıydık TOKİ’nin gelmesine. Hatta bir sonraki seçimi kazanan belediye başkanı da seçim propagandaları sırasında benim de izlediğim bir kahvehane toplantısında ; “ TOKİ Uşak için bir kentsel dönüşüm değil, kentsel yıkışımdır” dedi ama ne hikmetse seçimi kazanınca  6 ay sonra TOKİ Başkanıyla boy boy fotoğraflar ve sistemin devam etmesi için gerekenleri yaptı. 

“TOKİ’NİN FİYATLARI ÇOK UYGUN DEĞİL, BİZ DAHA UYGUN FİYATLARA KONUT ÜRETEBİLİRİZ”

TOKİ sistemi bittikten sonra mal sahiplerini de mağdur ettiler, 150 milyon liranın üzerinde Uşak’tan  para çıkışı gerçekleşti ve afaki rakamlara burada dükkan, işyeri sattılar. Yani TOKİ’nin Uşak’a faydasından çok zararı oldu ki Türkiye çapında da öyle olduğunu düşünüyorum. Uşak özelinde düşünürsek buradaki tabakhane alanının ada bazlı imar planlarını belediye hazırlamış olsa bir tek belki yıkımını yapardı o zaman için zaten 11 milyon gibi bir rakamdı, şu an belediyenin borcunun 850 milyon olduğunu düşünürsek devede kulak gibi bile kalmıyor aslında.  Bu bölge çok rahat Uşaklı mimarlar, mühendisler, müteahhitler tarafından dönüştürülebilirdi. Buranın 2. Etabını çok şükür belediye TOKİ aracılığıyla yapmayı düşünmüyor eğer kararlarında bir değişiklik olmazsa. Orada da gerekli planlar yapılıp vatandaş serbest bırakılmalı, vatandaş kendi dönüşümünü kendisi yapmalı, TOKİ girişimi asla olmamalı. TOKİ’nin aslında fiyatları da çok uygun değil. Sadece düşük peşinat gösterip 180 vadeye bölüyor ama o taksitler hiç azalmıyor, memur maşanı falan endeksliyor derken vatandaşımız yıllarca kölelik yapıyor. Biz aslında Uşak’ta daha uygun fiyata konutları üretebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

  HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim