Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Uşak Şubesi Başkanı İsmail Soyöz Rumların Kıbrıs’taki Türkleri yerlerinden etmek, onları göçe zorlamak için  sistematik şekilde zulüm ettiğini verdiği örneklerle anlattı. Kıbrıs barış harekatının böyle bir zeminde gerçekleştirildiğini ve harekatın amacına ulaştığını aktaran Soyöz ; “ Kıbrıs bu gün kendi devleti ve bayrağı altında güvencededir. Bu kazanım Türk Milletinin ve onun Kıbrıs Barış Harekatına katılan kahraman evlatlarının zaferidir. Biz bu kazanımlar aynı zamanda 100 yıla yakın bir süre İngiliz idaresinde ve İngilizlerin ve Rumların her türlü baskı ve zulmüne boyun eğmeyerek, varlıklarını koruyarak 1974’te Mehmetçik ile omuz omuza savaşan Kıbrıs Türkünün zaferidir.” Dedi.

Bugün tam bağımsız bir ülkede yaşıyorsak bunu şehit ve gazilerimize borçlu olduğumuzu vurgulayan Soyöz; “ Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk Kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşam biçimidir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, toprağa düşen tüm şehitlerimizin, rahmetli olan gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğilir hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluk dilerim” şeklinde konuştu.

Uşak Vali Yardımcısı Muammer Balcı da yaptığı konuşmada Türk Milletinin vatan ruhunun tarihin her sayfasında görüldüğünü, 1071’de Anadolu’nun kapılarını açarken, Çanakkale ve İstiklal Savaşlarında vatanına sahip çıkarken, terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da hainlere karşı istikbal korunurken bu gaza anlayışının tüm değerlerin üzerinde tutulduğunu vurguladı. Balcık konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı ; “Dirilişimizin sembolü olan Çanakkale zaferinde  aziz milletimiz canı pahasına savaşmış özgürlük ve egemenliğini teslim etmemiştir. Çanakkale ruhuna sahip milletimiz ve Kıbrıs Türk halkı 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatıyla bağımsızlığını dünyaya haykırmıştır. Bugün Kıbrıs Türkü’nün üzerinde özgürce yaşadığı topraklar her türlü baskı ve tehdide rağmen milletin ve Mehmetçiğin kol kola, omuz omuza verdiği destansı bir direnişin eseridir. Milletimiz şanlı zaferlerle tarihin akışını değiştirirken ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz düsturuyla büyük mücadeleler vermiş bayrağını, vatanını ve istikbalini canı pahasına korumuş bizlere kahramanlıklarla dolu bir geçmiş emanet etmiştir. Şehitlik ve gazilik unvanları biz insanoğlu tarafından karşılığı verilemeyecek büyük bir şereftir. Savaşlarda canını veren şehitlerimiz ve gazilerin torunları olarak bizlere düşen en kutsal görev onlardan aldığımız inanç ve kararlılıkla vatanımıza sahip çıkmaktır. Türk milleti olarak milli davamız Kıbrıs’ın  ve Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edeceğiz. Türk Milletinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini her zaman koruyacağız.”

Vali Yardımcısı Balcı konuşmasına şu ifadelerle son verdi; “Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığı için kendini düşmana karşı siper etmiş şehit ve gazilerimizden emanet aldığımız bağımsızlık meşalesini taşımayı kendimize bir görev ve borç biliyoruz. Sizlerin sunduğu bu şanlı tarihe sahip ve bu gazi milletin bir ferdi olmak hepimiz için bir onur ve gurur kaynağıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için can veren  aziz şehitlerimizi ve tüm azizi şehitlerimizi ve Başta Mustafa Kemal olmak üzere tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımızı arz ediyoruz”

Madalya töreninden sonra hep birlikte anı fotoğrafı çektirildi.

Editör: TE Bilişim