Konuyla ilgili olarak bilgi veren Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Polat fosil bölgesinin ilk olarak kendisinin de hocası olan Uşaklı (Merhum) Prof. Dr. İsmail Yalçınlar tarafından yaklaşık 70 sene önce keşfedildiğini söyledi.

Bölgede Gergedan, Fil, Ceylan, At, Sırtlan gibi hayvanların fosillerin bulunduğunu aktaran Doç.Dr. Polat Kemikli Tepe’nin Türkiye’de  en fazla  omurgalı (vertebra) hayvan türüne ait fosil yatağı bulunan bölge olduğunu vurguladı. Doç.Dr.Polat ; “Zaten Uşak ta Akçaköy ve Karacaahmet, Kemikli Tepe çok sayıda hayvana ait fosil içeriyor, çok zengin. Buranın bu hayvan türlerine ait fosilleri üst miosen de Afrika'daki gibi Savan olduğunu iklimin de daha nemli olduğunu işaret ediyor.” Dedi.

Bölge’nin turizm açısından değerlendirilebileceğini de aktaran Doç.Dr. Polat ; “Avrupa da bu gibi yerleri koruyorlar. Turizm alanında değerlendiriyorlar. Yanına da bulunan fosilleri örneklerini koyarak koleksiyon oluşturuyorlar ve başka ülkeden gelenler o koleksiyondakileri inceliyor. Lise, üniversite gibi okullar da okuyanları da götürüp eğitim veriyorlar. Burada Kazı yapılabilir, çıkan fosiller cam fanuslar içine alınarak hem iklim şartlarından hem de insan etkisinden korunmuş olurlar.  Mevkii olarak Blaundus’a ve  İnay’a  yakın. Ya da çıkartılan fosiller Uşak Müzesinde sergilenebilir. Çok fazla hayvan türü içerdiği için bölge çok önemli. Türkiye de omurgalı türüne ait fosil bakımından bu kadar zengin başka yer çok az. Buna benzer yerler Çankırı ve Kayseri’de var, şu an kazı yapılıyor” şeklinde konuştu.

KEMİKLİ TEPE HAKKINDA;

Kemikli Tepe fosil yatağı, Ulubey ilçesi Karacaahmet köyü güneyinde Balçıklı derenin batı yamacında yer almaktadır. Fosil yatağı, açık sarı renkli, yatay katmanlı, bol fosil içeren konglomera-kumtaşı-tüfit-kiltaşı-marn kireçtaşı ardalanması gösteren akarsu ortamında oluşmuş çökeller içinde ilk defa Prof. Dr. İsmail Yalçınlar (1946 yılında) tarafından bilim dünyasına kazandırılmıştır. Sahada yapılan araştırmada 29 memeli hayvana ait fosil tespit edilmiştir. Fosiller, Üst Miosen-Pliosen zamanında yaşamış omurgalı hayvanlara aittir. Türkiye de en fazla omurgalı hayvan türü içeren fosil yataklarından biri olarak kabul edilmektedir. Maalesef yüzeye çıkmış olan fosillerin büyük bir kısmı tahrip edilmiş olup, koruma altına alınmadığı takdirde bu kadar türü içeren jeosit alanı yok olacaktır.

Bölgede Bulunan Fosiller ; Hipparion gracile, Hipparion minus, Hipparion mediterraneum, Hyaena eximia, Ictitherium Hipparionum, Ictitherium robustum, Ictitherium Progenetta, Sus erymanthius, Pseudotragus capricornis, Gazella Gaudryi, Criotherium argalioides, Rhinoceros pachygnatus, Mastodon pentelici, Mastodon sp Paleotragus, Giraffa (Nouv. esp.), Giraffa sp, Autruche (Devekuşu)

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim