Bu yılın ilk ay tutulması 31 Ocak 2018 Çarşamba günü gerçekleşti.  Süper, mavi ay ve kanlı ay tutulması ile ilgili birçok bilgi araştırılmaya başladı. Son olarak 132 yıl önce görüldüğü düşünülen doğa olayı dün gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak merak edilen bilgiler şu şekilde;

Son olarak 1886 yılında görüldüğü düşünülen ay tutulması  dün gerçekleşti. Peki Süper Ay, Kızıl Ay,Mavi Ay nedir? nasıl gerçekleşir

SÜPER, KANLI, MAVİ AY NEDİR?

Dünyanın uydusu olan Ay, dünyanın ekseni etrafında dönüyor. Ancak yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya'ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama 383 bin kilometre olduğu biliniyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Süper Ay esnasında Ay'ın normalden daha büyük ve yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüktüğünü söylüyor.

Süper Ay, akşam Dünya'nın gölgesinde kaldı, bu da Ay'ın hafif kızıl bir renge bürünmesini sağladı. Bu olaya "kanlı ay" deniyor.

Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında görülen dolunay, gökbilimciler tarafından 'Mavi Ay' olarak tanımlanıyor. Ancak Mavi Ay olayının adı gibi mavi renkle bir ilgisi yok, bir ay içerisinde meydana gelen ikinci dolunaya "mavi ay" deniyor.

Editör: TE Bilişim