Uşak Valiliğinin konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama şu şekilde; “ Uşak İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27 ve 72’nci maddeleri gereği, 24.09.2020 tarihinde Uşak Valisi Sayın Funda KOCABIYIK Başkanlığı’nda olağanüstü toplanmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.

   1. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 24.09.2020 tarih ve E.15684 sayılı “Temaslıların Doğru Bildirilmesi” konulu yazısında; Gelinen aşamada koronavirüs tanısı konulan hastaların temaslılarına ilişkin olarak bazı durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler  hakkında doğru bilgi verilmemesi gibi) verdikleri; bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişilerin (temasta olunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin temaslı olarak bildirilmesi gibi) temaslı kişiler olarak bildirdikleri tespit edilmiştir. 

  Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan “filyasyon” çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin yakın dönemde temaslı oldukları  kişiler  hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır.         

      

 Bilindiği üzere Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesinde “bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla  kadar  hapis  veya adlî para cezası ile cezalandırılacağı” hükme bağlanmıştır. Bu bağlamda İlimiz genelinde aşağıdaki  kararlar alınmıştır.

          

•      Koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlara/bildirimlere ilişkin olarak bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 206’ncı  maddesi gereğince işlem tesis edilmesine,

        Yukarıda alınan kararların görev alanı dahilinde olan tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ve alınan tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, Oy birliğiyle karar verilmiştir.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim