Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş yılın ahisini yapılan basın toplantısıyla tanıttı . Toplantıda Hasan Alcıl’ı tebrik eden Savaş, pandemi süreci nedeniyle bu yıl geçen yıllarda olduğu gibi dolu dolu bir hafta geçiremeyeceklerini söyledi. Atalay;  “Bu yıl etkinliklerin bir çoğunu gerçekleştiremeyeceğiz ama yine de bir güne sığdırdığımız programda Sayın Valimiz ile birlikte olabildiğince az insanla bu tanıtımı yapacağız.” dedi.

Toplantıda Ahilik kültüründen de bahseden Savaş Ahiliği Türk örf ve adetlerinin İslam inancının kaynaşmasından meydana gelen bir düşünce sistemi olarak tarif etti. Savaş bu kültürün bazı özelliklerini şu şekilde sıraladı ; “Doğruluktan ayrılmamak,  cömert olmak,  alçak gönüllü olmak, misafirini sevmek, kudreti varken suçluyu affetmek, utanma duygusuna sahip olmak.”

Savaş  “Yılın Ahisi” seçimini nasıl yaptıklarını ise şu şekilde anlattı ; “Odalar kendi bünyelerinde seçtikleri ahi adayları bize gönderiyor. Biz bu gönderilen isimlere karşı 3 aday belirliyoruz. Valilik bünyesinde bir komisyona götürüyoruz. Böylelikle 3 kişiden birini yılın ahisi seçmiş oluyoruz.  Yaklaşık 13 katılımcının ve çeşitli sivil toplum üyelerinin oyları ile beraber ahimizi seçiyoruz. Bu yıl da aynısını yaptık.”

 Ayakkabıcılar  Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çakır da yaptığı konuşmada 2020 ahisinin kendi meslek kollarından seçilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Çakır ; “Bu üyemizi seçen Uşak Valiliği Komisyon Üyelerine ve Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kuruluna esnafım ve yönetim kurumum adına teşekkür eder saygılar sunarım. Hasan ustamızın bundan sonraki yaşantısında sağlıklı sıhhatli bir yaşam sürmesini temenni ederim” dedi.

Uşak’ta 2020 yılının ahisi seçilen ve yaklaşık 65 yıldır ayakkabıcılıkla uğraşan Hasana Alcıl ise konuşmasına mesleğe nasıl başladığını anlatarak başladı. Çocuk yaşlarda başladığı mesleği ni halen icra eden Alcıl zanaatının çok bereketli  olduğunu söyledi. İşini çok sevdiğini vurgulayan Alcıl sağlığı izin verdiği sürece de mesleğini yapmaya devam edeceğini belirtti.

Konuşmalarının ardından yılan ahisine kaftanı giydirildi.

Ahilik Haftası Kutlama Programı Şu Şekilde;

-14 Eylül 2020 tarihinde ” Ahilik Haftası Kutlama Programı” gereği ilimiz merkezde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların; maske ve sosyal mesafeye dikkat ederek ahilik haftalarının kutlanması.

-15 Eylül 2020 tarihinde saat: 09:45 anıt önünde ( 15 Temmuz Şehitler Meydanı ) yapılacak çelenk sunumu için gerekli hazırlıkların yapılması. Maske ve mesafe kurallarına riayet edilerek Saat: 10:00 da İl Valisi, Belediye Başkanı, İl Ticaret Müdürü, Birlik Başkanı, Birlik Genel Sekreteri, İlin ahisi ve ahinin bağlı bulunduğu oda başkanıyla birlikte ziyaret edilmesi,

- Afiş-broşür basılarak dağıtımlarının sağlanması.

HABER / BURAK GÜNEY

Editör: TE Bilişim