Erasmus’un Türkiye’ye 35-36 tane proje desteği verdiğini söyleyen Parlas’ın hazırladığı proje 2016-2018 yıllarında Avrupa’da 35 proje arasından 3. Seçildi. Yenilikçi projelere imza attıklarını söyleyen ve bu seneki projelerinin beğenildiğini aktaran Parlas bu dönemde de iyi işlere imza atacaklarından emin olduğunu söyledi.  Parlas ;“Bize akılcı projeler getiririn ben bunu değerlendireyim. Bunu para olarak hibe edeyim. Ama bütün projede ne olacağı yazıyor. Projede eğitime ne gidecek, yemeklere ne gidecek, ülkelerde ki eğitim bütçeleri ne kadar olacak bunlar ayrı ayrı dikkate alınarak proje yazılıyor. Biz bu 35 proje içerisinden 3. seçilerek 2016-2018 yılları arasında hak kazandık. 2 yıl sürdü. Bu süre içerisinde İtalya’ya gittik. Bologna ve Venedik şehirlerinde gastronomi dalındaki yemeklerini inceledik. Buğdaylar organik olarak üretiliyor. Toskana bölgesinde makarna üretilen bir fabrikaya girdik. 51 tane köylü birleşip bir tane kooperatif kurmuşlar. Kültürlerini çeşitli restoranlarda veya başka şekilde sergiliyorlar. Buradan devlet büyüklerime sesleniyorum, çok büyük katkı sağlayamaz ama bir nebze yöresel ürünlerimizi sergileyelim. Lokantaları desteklesinler. Bunu İtalyan hükümeti yapıyor da Türk hükümeti niye yapmıyor?” ifadelerini kullandı.

“FRANSA’YA UŞAK’TAN 10 TANE ŞEF GÖTÜRDÜM”

Avrupa’da yaşadığı deneyimlerini anlatan Parlas mesleki eğitime dikkat çekti ve geçlere seslenerek ; “Projeyi yapan biziz Uşak Aşçılar Odası. Bizim yanımızda İngiltere, Fransa ve İtalya vardı proje ortağımız olarak. Türkiye ortaklarım da Uşak Belediyesi, Türkiye Lokantacılar Federasyonu ve Uşak Meslek Lisesi. Meslek lisesi sadece eğitim odaklıydı.  Fransa’ya Uşak’tan 10 tane şef götürdüm. Orada ben de dahil yaklaşık 13 gün eğitim gördük. Enterasan bir şey söyleyeyim eğitim gördüğümüz yer çıraklı eğitim merkezi. Kuaför yetiştiriyorlar, kaportacı yetiştiriyorlar, araba tamircisi yetiştiriyorlar. Burada yaklaşık 10 gün eğitim gördük. Eğitim sonunda da oradaki şeflerin A’dan Z’ye tüm kültürlerde ki kişilerin oradaki yemekleri öğrenmeleri gerektiğini anladık. Türkiye’de böyle bir sistem olursa ki Türk şefleri de onlardan kalır yanı yoktur eminim çok daha sistemli olabiliriz. Sadece bizde eğitimde sıkıntı var. 80 tane üniversite açmanın anlamı yok. Mesleki eğitimlere önem verilmeli. Bizler belli bir yaşa geldik ama bizden sonraki nesil gerçekten zor durumda. Öğrenciler mezun olur olmaz yurt dışına gidiyor. Neden bunları biz kazanmayalım? Burada bir eksiklik var. Gençlerimizin mesleki eğitime önem vermesi gerekiyor.  İngiltere’de karşılaştığımdan biri bir su tesisatçısı bir doktor kadar maaş alıyor. Bugün aşçılar da öyle. Sürekli telefonlar açılıyor aşçı bulunamıyor diye. Geleceğin mesleği gastronomi bu yüzden de üniversite tercihlerinde bunu değerlendirsinler. Çünkü insanlar var olduğu sürece mutlaka bu yeme içme devam edecek. Girip okusunlar oradaki süreci anlasınlar hem mesleki açıdan rahatlayacak hem de ailesine destek olacaklardır.” İfadelerini kulandı.

“YENİ PROJEMİZİ 29 EKİM İTİBARİ İLE VERDİK”

Yeni projeleri hakkında bilgiler veren Parlas olumlu tepkiler alındığını söyledi. Amaçlarının pandemi dönemini en az zararla atlatabilmek olduğunu ekledi. Projenin pandemi ve hijyen ile alakalı olduğunu söyleyen Parlas ; ”Yeni projemizi 29 Ekim itibari ile verdik. Tamamen pandemi ile ilgili 300 bin Avroluk proje. Yine ulusal ajansa. Bunun kabulü durumunda 3 tane ülkeye eğitimler verilecek. Aşçıların pandemi sürecinde yaşadığı zorluklar veya bu zorlukları nasıl aşarız tamamen Avrupa ayaklı bir proje olacak. Online sistemiyle Uşak Merkez olmak kaydıyla dünyadaki aşçılarla bir araya geleceğiz. İspanya , İtalya ve Hollanda temasa geçtik. Burada pandemi sürecinde şeflerin durumu eğitimi hazırlığı ve mutfakta ki durumları. Tamamen pandemi ve hijyen konularıyla alakalı. Amaç bu pandemi döneminde ki şeflerin aşçıların sorunlarını en az zararla nasıl atlatabiliriz. Çözüm önerisi. Avrupa’dan olumlu tepkiler aldık. İnşallah gerçekleşirse Uşak adına ilklerin gerçekleşebileceğini umuyorum. Ben geçeceğine de inanıyorum çünkü altyapısına güzel hazırlandık. Bizim ortaklarımız aşçılar odası , Türkiye Lokantacılar Federasyonu bir de 3 yabancı ülke. Eğitim kısmını Türkiye Lokantacılar Federasyonu’na verdik tamamen online olacağı için. Onlar bu sistemin altyapısını kuruyor. 2021 yılının Haziran ayında başlayacak bu proje kabul olduğu andan itibaren, pandemiyle ilgili biraz daha ince eleyip sık dokuyacağız. Pandemi döneminde ki bir aşçı nasıl çalışıyor konulu olacak.”

“YÜZDE 85-90 UYUYORLAR”

Pandemi sürecinde Uşak esnafının hijyene çok dikkat ettiğini belirten Parlas ; “Pandemi öncesinde işletmeler daha önce hijyene çok önem vermiyordu. Özellikle pandemiye girdikten sonra Uşak esnafının daha duyarlı olduğunu hissettim. Mutfaktan servis elemanına, işverenine hepsi pandemi kurallarına yüzde 85-90 uyuyorlar. İstatistikler şunu gösteriyor restoranlardan ve lokantalardan bu hastalık geçmiyor. Tabi bu süreç gerçekten Türkiye’yi ve Uşak’ımızı çok etkiledi dünyayı çok etkiledi. Youtube kanalında bildirileri ve eğitimleri oradan vereceğiz. Tamamen online. Pandemi bitse de kanalımız açık kalacak.” İfadelerini kullandı.

HABER / BURAK GÜNEY

Editör: TE Bilişim