Kurumda barındırılan tutuklu ve hükümlülerin yaklaşık yüzde 18’nin iş yurtlarında çalıştığını aktaran İşyurdu Müdürü Yusuf Kaplan hükümlü ve tutukluların iş yurtlarında çalışmaya başlamadan önce Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla meslek kursu aldıklarını kursu başarıyla tamamlayanların hem sertifika sahibi olduklarını ardından iş yurtlarında işe başlayarak teorik olarak da tecrübe kazandıklarını söyledi. Bu sistemle hükümlülerin salıverilmelerinden sonraki yaşamlarında karşılaşabilecekleri uyum sorunun asgari düzeye indirmeyi hedeflediklerini aktaran Kaplan; “Onları sağlıklı bir sosyalleşme sürecine dâhil etmeyi, yasal yollardan kendisi ve ailesini geçindirecek yeterlilikle donatarak toplumsal yaşama katılmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.” Dedi.

Uşak Üniversitesi DTS Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkeziyle yapılan işbirliği ile burada çizilen modellerin ceza infaz kurumu işyurdundaki deri atölyesinde ürün haline getirildiğini anlatan Kaplan; “100 kişinin çalıştığı atölyede bir yılda çeşitli boy ve ebatlarda 15 bin çanta, 10 bin deri mont ve yelek üretiliyor. Ayrıca düzenli olarak farklı illerde Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından fuarlar düzenleniyor. Fuarlarda Türkiye’nin değişik bölgelerindeki ceza infaz kurumlarında üretilen ürünler sergileniyor. Buralarda vatandaşlara da doğrudan satışlar yapılmakta. Hükümlü ve tutukluların daha çok iş yurtlarında istihdam edilebilmeleri için proje çalışmaları devam ediyor.” Şeklinde konuştu.      

Ayrıca tekstil bölümünde yıllık 80 bin battaniye üretiliyor, Türkiye’deki bütün cezaevlerinin battaniye ihtiyacı Uşak E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.

Uşak Halk Eğitim Merkezi Bünyesinde 13 yıldır Uşak E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğündeki tutuklu ve hükümlülere deri dikim ve konfeksiyon dersi veren deri ustası Ali Gedik (56) kurslarda başarılı olanların deri atölyesinde çalışmaya başladıklarını söyledi.  Gedik; “Çok güzel bir ortamda arkadaşlarımızla birlikte çok güzel işler çıkarıyoruz. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım her şey dört dörtlük” dedi.

Deri atölyesinde çalışan tutuklu ve hükümlüler de burada kendilerini çok iyi hissettiklerini ve zamanı iyi değerlendirdiklerini söylediler. Aldıkları maaşla ailelerine yük olmamanın yanı sıra daha sosyal bir hayat yaşadıklarını vurgulayan tutuklu ve hükümlüler koğuşta yatmakla iş yurtlarında çalışma arasında açık fark olduğunu kendilerini dışarıda gibi hissettiklerini söylediler.

Editör: TE Bilişim