Uşak Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Mehmet Karayaman’ın  elindeki arşivin bir kısmını Uşak Kent Tarihini Müzesine bağışlayacağı bilgisini veren Aşçı bunun öncüsü olarak da Uşak’ta basılan ilk yerel gazetenin ilk nüshalarını müzeye getirdiğini söyledi. Aşçı gazete hakkında şu bilgileri verdi; “Uşak Kurultay Gazetesi döneminin önde gelen eşrafından Alaahattin Tiritoğlu ve 22 ortağıyla beraber 1947 yılında kurulmuş.  Bu gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Eskişehirli Celal Kağnıcıoğlu, teknik tertibi ise Kütahyalı matbaacı Talat Bey yürütmüş. Haftalık gazete olarak çıkmaya başlayan gazete 1951 yılında ortakların anlaşamaması nedeniyle matbaa kapanmış.  Bu matbaa şu anda Dülgeroğlu Oteli olarak bildiğimiz eskilerin Paşa Hanı olarak bildiği mekanda imiş.  Gazetenin kapanmasına müteakip  teknik ekipman Talat Bey tarafından tamamen Kütahya’ya nakledilmiş.”

“BİNLERCE SAYFALIK DOKUMANI DİJİTALLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Gazetenin Uşak’taki yerel basının ilk örneği olması münasebetiyle müzede sergilenmesinin önemine değinen Aşçı; “ Yani insanlar 1947 yılında  Uşak gündeminde ne var bunları görebilecekler. Biz aslında bunları dijitalleştirip sitemizde yer vermek istiyoruz. Bizim şu an ilimizde bulunan arşivin tümünü dijitalleştirmek gibi bir hedefimiz var. Karınca kararınca gücümüz yettiğince binlerce sayfalık bu dokumanı dijitalleştirme konusunda gayret ediyoruz. Yerel gazetelerimizin hepsini dijitalleştirmek için Ankara’daki Milli Kütüphanede Uşak’ın yerel gazetelerine ait yüzbinlerce sayfa dijital doküman var bunların satın alınması ve ciddi bir server kiralanıp sanal kütüphane olarak hizmete sunulması lazım tabi bu ayrı bir proje, büyük bir proje.” Şeklinde konuştu.

“PROF. DR. MEHMET KARAYAMAN’A TEŞEKKÜR”

Aşçı, Prof. Dr. Mehmet Karayaman hakkında da şu bilgileri verdi; “Uşak’ta 15 sene görev yapmış, Uşak ile ilgili sayısız eser vermiş. Alattin Ergönenç’in hatıraları, Uşak’a elektriğin gelmesi, Uşak Kent Tarihi Müzesinin Kreasyonu gibi Uşak’a çok ciddi katkıları olan bir insan,  Kendisine bu çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.”

 HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim