Uşak Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şehirdeki köklü sorunlara çözüm üretmek ve kentteki ihtiyaçları gidermek üzere çalışmalarının devam ettiği vurgulandı. Bu kapsamda, mevcut semt pazarına oldukça yakın bir noktada yaklaşık 5 yıldır kurulan ancak hiçbir yasallığı olmadığı belirtilen pazar yerinin kaldırması için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı ; “Birçok kanun maddesi uyarınca yasa dışı olan, mevcut semt pazarındaki vergi veren ve denetim altındaki esnaflara haksızlık olarak değerlendirilen kaçak pazar yerindeki esnaflarsa mağdur edilmedi. Oldukça dar bir alanda kurulan ve acil bir durumda itfaiye, ambulans gibi araçların giriş yapamayacağı kaçak pazarda, izinsiz ve vergi vermeden satış yapan, denetime tabi olmayan yaklaşık 50 esnaftan Manavlar Esnaf Odası’na kayıtlı 20 kişiye yine mahallede kurulan yasal pazarda yer gösterildi.

Mağduriyet yaşanmaması adına titiz bir süreç izleyen Uşak Belediyesi, 2. Çoşkun Sokak, Dikilitaş Camii önü ve etrafı ile ana yola kadar yayılan kaçak pazardaki diğer 27 esnafa ise, gösterilen yerde ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için eksik evraklarını tamamlamaları amacıyla Haziran ayına kadar süre tanındı. Haziran ayına kadar ise, belirtilen koşulların oluşması şartıyla sadece 2. Çoşkun Sokak’ta tezgâh kurulmasına müsaade edildi. Sürenin sona ermesiyle birlikte kaçak Pazar tamamen kaldırılarak evrakları tam olan esnafların yeni yerlerine geçmeleri sağlanacak.”

 

Açıklamanın devamında “Satıcıları ve mahalle halkını mağdur etmemek amacıyla titiz bir çalışma süreci izliyoruz. Burada hem bir kanuna aykırılık söz konusu hem de vergi veren, yasal koşullara uyan, denetime tabi tutulan pazarcılarımıza yönelik bir haksızlık var. Bu sorunu çözmek içinse Dikilitaş Mahallesi 2. Çoşkun Sokak’ta satış yapan ve oda kaydı bulunan esnaflara mevcut pazarda yer gösterilmiş, diğer esnaflara ise gerekli işlemler için süre tanınmıştır. Huzurun adaletten geldiği düşüncesiyle, haksızlığa son veren bu çalışma sonucunda hiçbir vatandaşımızı mağdur etmemiş olacağız.” İfadelerini paylaştı.

Uşak Belediyesi konuyla ilgili kanun maddeleri hakkında şu bilgileri verdi; “ Bu bölgenin pazar yeri statüsünde olmaması sebebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 12 Temmuz 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan 28351 numaralı PAZAR YERLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK kanununun 5 – 8 ve 10’uncu maddesinde yer alan hükümlere istinaden taşınması kararı alınmıştır.

Söz konusu kanun maddeleri;

MADDE 5 – (1.BENDİ) Pazar yerleri, imar planında belirlenmiş alanlarda bu Yönetmelikte belirtilen asgari koşulları taşıyacak şekilde belediyeler tarafından kurulur. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından pazar yeri kurulamaz.

MADDE 5 – (3. BENDİ) Semt pazarının kurulmasında, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkânları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski göz önünde bulundurulur.

MADDE 8 – (1.BENDİ) Pazar yeri yerleşim planı, pazar yeri kurulmasına ilişkin belediye meclisi kararını takiben üç ay içinde, 6’ncı maddede belirtilen hizmet tesislerini içerecek şekilde hazırlanır ve belediye encümenince onaylanır.

MADDE 10 – (1.BENDİ) Çevreye, altyapıya ve trafiğe yük getiren, ulaşım imkânları ve alan büyüklüğü yetersiz olan ve uygun çalışma ortamı bulunmayan pazar yerleri belediye meclisinin kararı ile başka bir alana taşınabilir ya da kapatılabilir.”

Editör: TE Bilişim