Son dönemde özellikle gençler arasında yaygınlaşan dövme, Uşak'ta da gözle görülebilir derecede yaptırılmaya devam ediyor. Bu trendin yaklaşık 10 yıldır devam ettiğini söyleyen dövme stüdyosu sahibi Serkan Topaloğlu; "İnsan mutlu olacağı şeyleri yaptırmalı. Daha sonradan bir anlamı olmayan şeyler için pişmanlık duymamalı. Bu dövme yaptırmanın yaşı ortalama 25 yaşlarında olmalı. İnsan bu yaşlarda geleceğini kurar, artık düşünceleri nettir olgun düşünebiliyordur. Bir hevesle yaptırılmamalı. 18 yaşından küçüklere ailesinin izini haricinde dövme yaptırmamız zaten yasak." dedi.

Dövme merakı 1992 yılında başlan Topaloğlu ilk önce "dak" denilen sistem ile ilk dövmelerini kendine yaptı. Marmaris'te dövme yapmaya devam ettikten sonra bir süre ara verdi. 2012 yılında arkadaşlarının desteği ile " Bukalemun Tattoo" adındaki stüdyosunu kurdu. 2013 yılında Kalfalık ve Ustalık belgesi aldı. Uşak ilinde bu işini devam ettiren Topaloğlu insanlara yaşamı boyunca taşıyacağı bir anı bıraktığını ve bundan mutluluk duyduğunu ekledi.

"BU MESLEĞİ KENDİ KENDİME ÖĞRENDİM"

Dövme yapmaya başladığı zamanda oldukça az bilinen ve yaptırılan bir olay olduğu için kendi başının çaresine baktığını zamanla deneye deneye ve ihtiyaçları doğrultusunda araçlar alarak buralara kadar geldiğini söyleyen Topaloğu ; "Dövmeye ilk başladığımda fazla kişide yoktu. O yıllarda özendim ve başladım. Bu mesleği kendi kendime öğrendim. Yapa yapa. İlk önce 'dak' sistemi ile yaptım. Şimdilerde makine yardımı ile çok daha kolay. Yapmaya iğneyle başladım. İşlerimi büyüterek yurtdışından makineler aldım. Böyle böyle bugünlere geldim." ifadelerini kullandı.

"İLK ÖNCE SAĞLIK ODAKLI..."

Dövme yaptırmanın cerrahi bir müdahaleden farksız olduğunu ekleyen Topaloğlu asla bu işte sertifikası olmayan insanlara dövme yaptırılmaması gerektiğini söyledi. Sağlık açısından doğru yapıldığında asla bir sakıncasının olmadığını söyleyen Topaloğlu ; "Kalıcı dövmelerde özel dövme mürekkepleri var. Türkiye'de yurtdışından getiren toptancıları var. Profesyonel dövme mürekkebi ile boyuyoruz. Bütün iğnelerin uçlar tek kullanımlık kullandığımız iğneleri bir daha kullanmıyoruz. Dövme yaptıracak kişilerin ilk önce para değil sağlık odaklı olması gerekiyor. Paranın en son düşünülmesi gerektiği bir olay. Türkiye'de insanlar maalesef dövme yaptırmaya ilk önce para odaklı gider bunun böyle olmaması gerekiyor. İğneyi tek kullanımlık olarak kullanmayan işletmelerde yapılan dövme sağlığa zararlı olur. Onun haricinde steril şekilde yapılan dövmelerin asla zararı yoktur. Ama bazı bünyelerde tepki gösteriyor o da genellikle kırmızı ve kırmızı tonlarındaki dövmelerde olabiliyor. Çok nadir olarak alerji reaksiyonu gösterir. Alerji reaksiyonunda ise ilaç tedavisi ile bunun geçirilmesi mümkün." dedi.

"ESKİDEN GELEN BİR ÖNYARGI VAR"

Eskiden gelen önyargıların artık normalleştiğini söyleyen Topaloğlu insanların talebinin çok olduğunu hatta şehir dışından yaptırmaya gelen insanların olduğunu ekleyerek ; "Uşak'ta çok dövme yaptıran var hatta şehir dışından yaptıran bile oluyor. Fakat  bilinçli yaptıran sayısı az. Ezbere yapılmaması gereken bir şey bu. Önemli olmalı çünkü onu ömür boyu taşıyacaksın. Kötü bir şey yaptırdIğın zaman psikolojik olarak etkileniyosun. İyi bir şey yaptırdığın zaman hayatın boyunca mutlu yaşıyosun. Kötü psikolojiden etkilenip gelen çok kişi var. Bu insanlara cover dövmeler yapıyoruz. Bu da yaptırdığı kötü dövmenin üzerini kapatıyoruz. Bunun yaşanmaması için bunun iyi araştırılıp bize gelinirse çok mutlu oluruz. Eskilerden gelen bir ön yargı var. Dövme konusunu araştırmadıkları için bazı kişilere odaklandıkları için bu hale geliyor. Önceden erkeğin saç uzatması ve küpe takmasıda sakıncalıydı. Şimdilerde çok buna rastlamıyoruz ve bence kimse kimsenin yaşantısına karışmamalı. Aslında son 10 yıldır talep çok arttı ve bu olay normalleşti." dedi.

"SON DÖNEMDE MAORİ, REALİSTİK VE MİNİMAL..."

Dövme modeli seçmenin insandan insana değiştiğini aktaran Topaloğlu son dönemde trend denilen bir şeyin olmadığını herkesin farklı tercihlerde bulunduğunu söyledi ve ;"Son dönemde insanlar maori, realistik ve minimal tercihlerini dile getiriyor. Bunlar yine kişiye göre değişiklik gösteriyor. Dövme yapıldıktan sonra dövmeye temiz bakılmalı krem sürmeyi ihmal etmemeli. Bundan sonraki süreçte dövmenin en büyük düşmanı güneştir. Dövme yaptıran kişi nemlendirici kremler sürsün güneşe çıkacaksa güneş kremini ihmal etmesin. Dövmeye ne kadar güzel bakarsan dövme o kadar uzun süre canlı kalır." ifadelerini kullandı.

HABER / BURAK GÜNEY

Editör: TE Bilişim