Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11.02.2021 tarihli ve 2021/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2021 yılı boyunca Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü münasebetiyle yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenlenmesi kararı alındı. Atkinlikler  Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un başkanlığında düzenlenen toplantılar sonucu  Bakanın ilettiği talimatlar ile Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın koordinasyonunda düzenleniyor.

Bu kapsamda Uşak Uşak İskender Pala Halk Kütüphanesinde düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Bekir Abacı, İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı bir ocak olan Uşak Işık Çakır Sultan Ocağının Dedelik hizmetini yürüten Nazmı Aydedeoğlu da katıldı.

Türk halk sufilik geleneğinin kurucularından, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamı benimsemesi sürecine talebeleriyle ve öğretileriyle büyük katkı sağlayan Hoca Ahmed Yesevi’nin erenlerinden olan Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli’yi tanımak, tanıtmak ve onun öğretilerini herkese anlatmak üzere bu etkinlikleri gerçekleştirildiğini belirten Uşak İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Ceylan; “Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü, 2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde,  UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bu doğrultuda yıl boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye devam edilmektedir.

Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak “Biz, biriz canlar bu toprağın bağrında, matem de bizim sevinç de…” diyen, millet olarak bizleri bir arada tutan değerleri önceleyen, Anadolu irfan ve medeniyetinin temel taşlarından olan Hacı Bektaş Veli’yi anmak, anlamak ve onu anlatmak üzere bazı programlar düzenledik. Hacı Bektaş Veli’nin kazanmış olduğu uluslararası kimliğin paylaşılacağı “İnsanlığın özü Pir Velinin sözü: Sevgi, Barış, kardeşlik” temasıyla İlimizde çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyoruz.” Dedi.

Ceylan etkinlik kapsamında yapılacaklar hakkında şu bilgileri verdi; “Süreç içerisinde Hacı Bektaş Veli’nin talebelerinden olan ve Uşak’taki tarihi bilinen en eski Bektaşi zaviyesi olan Hacım Sultan Türbesini ziyaret ederek burada ziyaretçilerimize Hacı Bektaş Veli’yi ve onun talebelerinden olan İlimiz Sivaslı İlçesi Hacım Köyünde türbesi bulunan Kolaçık  Hacım Sultan’ı tanıtacağız.

Sayın Valimiz Funda Kocabıyık Hanımefendi’nin talimat ve destekleriyle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda davetlilerimizle birlikte 3-4-5 Ağustos 2021 tarihlerinde Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli Müzesi’nde gerçekleşecek törenlere katılım sağlayacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Müzesi’nde uluslararası katılımlı törenler gerçekleştirilecektir.

 Süreç boyunca etkinliklerimiz devam edeceğiz. Son olarak Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi  “Bir olalım, iri olalım, diri olalım.”  diyor ve etkinliklerimizi katkı sunan, katılım sağlayan herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.”

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim