İşte bu özel günde Uşak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Uşak’ta Down sendromlu 25 çocuk için bowling turnuvası düzenledi. İl Müdürü Şahin Mercan, böyle güzel bir günde down sendromlu çocuklarla engelsiz bir gün yaşamanın keyfini paylaştıklarını belirrtti.

BOWLİNG OYNADILAR DANS ETTİLER KEYİF DOLU BİR GÜN YAŞADILAR

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü. Bu genetik farklılığının daha da tanınmasına yardımcı olmak için çeşitli kampanyalar etkinlikler düzenleniyor.

Bu etkinliklerden birisi de ilimizde Uşak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Karun A.V.M. de düzenlendi. Uşak’ta 25 down sendromlu çocuk burada yapılan bowling turnuvasına katıldı. Müzik eşliğinde göbek atıp eğlendiler. Palyaçolar tarafından yüzleri boyandı. Dağıtılan balonlarla oynayıp çok keyifli bir gün geçirdi.

Ayrıca Karun A.V.M de down sendromlu çocuklar tarafından yapılmış resimlerden oluşan bir sergi de düzenlendi.

Çocuklarla birlikte bowling oynayarak onların sevinçlerini paylaşan Uşak Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Şahin Mercan, “Bana bu mutluluğu yaşama fırsatı verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Bugün burada sizle riçin düzenlediğimiz bu etkinlikte görüyorum ki sizlerle sevgiyi paylaşmışız. Sevgi paylaşılınca da her türlü engel kendiliğinden kalkmış oldu” şeklinde mutluluğunu dile getirdi.

DOWN SENDROMU GÜNÜ NEDEN 21 MART'TA KUTLANIYOR?

 21 Mart’ta toplumda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.

DOWN SENDROMU NEDİR?

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

DOWN SENDROMU ÜÇE AYRILIYOR

Trizomi 21: Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu gruptadır.

Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.

Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu gruptadır.

DOWN SENDROMLULARINI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Down Sendromlular’da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down Sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik, yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür. Down Sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.

Editör: TE Bilişim