Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, yaptığı açıklamada, Murat Dağı Kütahya Gediz İlçesine bağlı Uğurcalı ve Karaağaç Köylerine giderek köylülerle Murat Dağı’nda maden aranmasının bu doğal güzellik üzerinde yapacağı tahribatlar konusunda görüşme yaptıklarını belirtti. Öz Akcura,  köylülerin geçim kaynaklarının yok edilerek madende çalışmaya mahkûm edildiklerini, ne olursa olsun, Murat Dağı’nın yok edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

“KARAAĞAÇ KÖYÜ YOK OLUR”

Ege Bölgesi’nin çatısı sayılan, suyunun ve bereketinin kaynağı Murat Dağı’nda altın madeni ve diğer madenlerin aranacağı bilgisi üzerine Uşak’ta kurulan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyesi bir grup Murat Dağı’na gitti.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura ve üyeler Mahmut Uludağ, Feridun Yüksel, önce Murat dağı eteklerindeki Uğurcalı Köyüne, buradan da Karaağaç Köyüne geçerek altın madenin aranacağı Asar kay mevkiinde geç saatlere kadar karlar içerisinde incelemelerde bulundu.

Daha sonra Karaağaç Köyünde köylülerle sohbet eden ve evelerine misafir olan Uşaklı çevreciler, köylülerle bir süre sohbet ederek köylerinde maden aranması konusunda düşüncelerini sordu.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura Murat Dağı ve köylerinde yaptıkları incelemeler hakkında şu bilgileri aktardı: “Platform üyesi arkadaşlarımızla önce Uğurcalı Köyüne gittik. Bu köyde de bir altın madeni arama çalışmaları olduğunu öğrendik. Daha sonra Karaağaç Köyüne geçtik. Burada Kaya Asarı denilen mevkide karlı ve çamurlu bir sahada akşamın ilerleyen saatlerinde incelemelerde bulunduk.

Daha sonra Ekrem Özkan ailesine misafir olduk. Bizi evlerinde ağırladılar kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ekrem bey’in bacanağı Mehmet Aksoy’da sohbetimize katıldı. Köylülerimizden öğrendiğimize göre Karaağaç Köyünde altın çıkarılması gereken Asar kayası mevkisi köye sadece 600 metre uzaklıkta. Burada maden arama çalışmaları sırasında patlatılan her türlü patlayıcı köye zarar verecek ve köyün boşaltılmasına neden olacaktır.

KÖYLÜLER SUSUZ KALDI

Asar Kayası mevkiinde yaklaşık 300 metre civarında derinlikte yapılan iki adet su sondaj kuyusu yüzünden köy civarında su sıkıntısı başlamış. Maden şirketi köylülere her yerde yaptıkları, “Özellikle gençlerinizi iş gücü sahibi yapacağız” vaadinde bulunmuş. Ancak, Uğurcalı’da yaklaşık 160, Karaağaç’ta ise 200 civarında insan yaşıyor. İki köyde madende çalışacak 20 genç bile çıkmıyor.

Şu ana kadar altın arana üç yerde sondaj ve diğer çalışmaların yapıldığını öğrendik: Bir yer Uğurcalı Köyünde, karaağaç Köyünde ise Çukur Sazak ve Asar Kayası mevkiinde arama çalışmaları yoğunlaşmış.

ÖNCE HAYVANCILIĞI BİTİRMİŞLER

Ekrem ve Mehmet Beyler, köyün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu, daha sonra orman işleteme müdürlüğü tarafından her tarafın çevrilerek ormana giriş yasaklandığı için son yıllarda hayvan yetiştirilemez olduğunu belirttiler.  Çok değil birkaç yıl öncesine kadar Karaağaç Köyünde 3 bin kadar koyun varken şimdi 50-60 koyun kaldığı bilgisini de aktardılar.

Bu gezimizden ve köylülerimizle yaptığımız görüşmelerden bir kez daha analdık ki; Murat Dağı, aynı anda hem soğuk, hem sıcak suların doğduğu, doğal yaşamın halen sürdüğü, içme ve sulama suları ile Uşak, Kütahya ve Ege Bölgesinin, kısaca doğa ve insanlığın devamı için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir dağdır. Uşak’ta Kütahya’da kısacası her yerde Murat Dağı yok olmasın diye uğraşacağız.”

Editör: TE Bilişim