Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay, basın temsilcileriyle yaptığı toplantılarda 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak depremin olumsuz etkilerinin sürdüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki süreli yayınlara tanınan muafiyetlerin 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatıldığını belirtti. Çay ayrıca, Basın İlan Kurumu’nun imkânları ölçüsünde bölge basınına yönelik desteklerini kararlılıkla sürdüreceğini dile getirdi. Bölgeye yönelik resmî ilan ve reklam desteklerine değinen Genel Müdür Çay, 2025 yılında 4 bölgedeki basın kuruluşlarına yaklaşık 950 milyon Liralık kaynak aktarıldığı bilgisini verdi. Yayımlatılan resmî ilan ve reklamların adet ve tutarlarını veriler üzerinden sürekli takip ettiklerini vurgulayan Çay, basın kuruluşlarımıza aktarılan kaynağın artması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞINA YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ VE FAALİYETLER
Basın sektörünün nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversitelerle iş birliğine önem verdiklerini ifade eden Genel Müdür Çay, iletişim fakültelerindeki akademik birikimin sektörle buluşmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin 7 bölgesini temsilen 7 farklı üniversitenin iletişim fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘15 Temmuz Manşetleri Gazetecilik Atölyesi’ne değinen Genel Müdür Çay, geleceğin gazetecilerine, akademisyenler ve sektörün deneyimli isimleri eşliğinde önemli bir mesleki deneyim kazanma fırsatı sunduklarını belirtti.Kurumun basın camiasına yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Çay, bugüne kadar altı bölgede gerçekleştirilen “Bölgesel Uygulamalı Mevzuat Eğitimleri”nin yıl sonuna kadar ülke genelini kapsayacak şekilde tamamlanacağını kaydetti. Genel Müdür Çay ayrıca, üniversitelerin iletişim fakülteleri öğrencilerine, Kurumun Genel Müdürlüğü ile 16 Bölge Müdürlüğü bünyesinde mesleki deneyim kazanma imkânı sunulduğunu ifade etti. Basın İlan Kurumu’nun dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini ölçümlemek amacıyla geliştirdiği BİK Analitik sisteminin yeni versiyonunun Temmuz ayında hayata geçirileceği bilgisini paylaşan Genel Müdür Abdulkadir Çay, BİK Analitik Versiyon 2’nin dijital yayıncılığın ihtiyaçlarına daha güçlü bir şekilde cevap vereceğini ifade etti. Çay, güncel versiyonla birlikte internet haber sitelerine çok daha kapsamlı analiz ve raporlama imkânı sunulacağını kaydetti.

SEKTÖRE KATKI SAĞLAYAN ÇALIŞMALAR
İlan ve reklam destekleri dışında farklı alanlarda basın kuruluşları ve çalışanlarına fayda getirecek çeşitli anlaşmaları hayata geçirdiklerini belirten Genel Müdür Çay; Türkiye Sigorta ile yapılan protokol ile çalışanlara önemli avantaj sunduklarını, Kredi Garanti Fonu ile imzalanan protokolle de basın kuruluşlarına avantajlı finansman desteği sağladıklarını hatırlattı. Basın sektöründen gelen talepler doğrultusunda geçtiğimiz Ocak ayında Basın İlan Kurumunun ev sahipliğinde İstanbul’da “Dijital Dönüşüm Çağında Habercilik: Yapay Zekâ ve Dijital Yetkinlikler” panelini düzenlediklerini söyleyen Çay bu programda İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran ile gazetecileri bir araya getirdiklerini de ifade etti. Benzer programların önümüzdeki dönemlerde de yapılacağı bilgisini paylaşan Genel Müdür Çay, bölge toplantılarında “dijital telif” konusuna da değindi. Bu kapsamda TBMM Dijital Mecralar Komisyonu bünyesinde yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini belitti. Sektör temsilcileriyle yapılan buluşmaların önemime vurgu yapan Genel Müdür Çay, bölge toplantılarına önümüzdeki süreçte de devam edeceklerini söyledi.





