Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu tarafından 23 Mayıs 2025 tarihinde “Aile ve Çocuk” temalı bir konferans gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Paşa Amfisinde düzenlenen etkinlikte aile yapısındaki değişim, kuşak çatışmaları ve sosyal dönüşümler ele alındı.
PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV, ATAERKİL AİLE YAPISINDAN ÇEKİRDEN AİLEYE GEÇİŞİ ANLATTI
Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Atasever, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Özav, 2025 yılının Cumhurbaşkanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “Aile Yılı” ilan edildiğini belirterek, üniversite ve Uşak Valiliği iş birliğiyle bu kapsamda yıl boyunca çok sayıda etkinlik planlandığını ifade etti. Prof. Dr. Lütfi Özav, konuşmasında ataerkil aile yapısından çekirdek aileye geçiş sürecini ve Türkiye’nin nüfus yapısında yaşanan değişimleri değerlendirdi.
X, Y, Z VE ALFA KUŞAKLARINDAKİ DEĞERLER SİSTEMİ VE TEKNOLOJİ KULLANIMI TARZI
Konferansta Uzman Klinik Psikolog Büşra Dursun Göç, “Kuşak Çatışmaları” başlıklı konuşmasında X, Y, Z ve Alfa kuşaklarının değer sistemleri, iletişim tarzları ve teknoloji kullanımına dair farklılıklarını ortaya koydu. Göç, kuşaklar arası anlaşmazlıkların nedenlerini teknolojik gelişmeler, iletişim eksiklikleri ve kültürel farklılıklar üzerinden açıklayarak, çözüm önerilerini paylaştı. Sunumunda Uzman Klinik Psikolog Büşra Dursun Göç; açık iletişim, ortak hedeflerin belirlenmesi ve mizah gibi faktörlerin çatışmaları azaltabileceğini vurguladı.
AİLE DANIŞMANI HASAN AKGEYİK, İÇSEL OTORİTELERİYLE KURDUKLARI İLİŞKİYİ ELE ALDI
Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Hasan Akgeyik ise “İçimizdeki Ebeveynle Tanışmak” başlıklı konuşmasında bireylerin kendi içsel otoriteleriyle kurdukları ilişkiyi ele aldı. Aile içi rollerin psikolojik etkileri, ebeveyn tutumları ve bireyin kendi benliğiyle olan ilişkisi üzerine derinlikli bir değerlendirme sunan Akgeyik, sağlıklı bir aile yapısının bireylerin kendilerini tanımalarıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Konferans sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri ve çiçekleri takdim edilirken, etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
EDİTÖRDEN!
ALFA KUŞAĞI DİYE UYDURUK BİR KUŞAK DAHA OLUŞTURULDU
Son dönemlerde Türkiye ve dünya genelinde uydurulan kuşakların ardı arkası kesilmiyor ve annelerin sussunlar ve ağlamasınlar ellerine tableti dayadığı çocuklara Alfa Kuşağı adı veriliyor.
Alfa Kuşağı, Z kuşağı diye uydurulan kavramlar, günlük hayatta sık sık yer alıyor ve toplumların da genetiğini kökünden bozmaya yetiyor. Şımaran, saygısızlık yapan ve hiçbir şekilde zorluk görmeyen çocuklar için bulunan ilk bahane "Aman efendim Z kuşağı malum" şeklinde oluyor.
Sırf bilimsel literatüre girmek için bilim insanlarının bu tür gereksiz işlerle uğraşması, dünya genelindeki açlık, sefalet, yokluk ve yoksunluk gibi temel kavramların ıskalanmasını doğururken, kelli felli takım elbiseli adamların bu işleri bu kadar önemsemesi, bilimin toplumların gerçek sorunlarıyla uğraşmak yerine, toplumlara ayar veren bir mekanizmaya dönüştüğünü de ortaya koyuyor.
Yine de okurlarımız için ALFA KUŞAĞI isimli ve bize göre uydurma olan kuşak hakkında ortaya konan şu bilgileri de verelim. Alfa Kuşağı'yla ilgili Vikipedia'da şu bilgiler yer alıyor;
"Alfa Kuşağı, Z kuşağının ardından gelen ve Beta kuşağından önce yer alan nesildir. 2010'lu yılların başından itibaren doğan bireyler Alfa kuşağı olarak tanımlanır. Bu kuşak, tamamı 21. yüzyılda ve 3. binyılda doğmuş ilk nesil olma özelliğini taşır. Genellikle Y kuşağının çocukları olan Alfa kuşağı üyeleri, geleneksel oyuncaklar veya medya araçlarından çok, dijital teknolojilerle büyüyen bireylerdir. Günümüz teknolojilerine erken yaşta adapte olan bu kuşak, çoğunlukla içe dönük yapılarıyla ve dijital dünyaya olan yüksek bağlılıklarıyla tanınır."