Bu robot elin hazırlanmasında öğrenciler okullarında öğrendikleri 3d tasarım ve baskı bilgisini kullandılar. Robot elin üretim süreci Şehit Mehmet Çetin İmam Hatip Ortaokulu Robotik Kodlama Atölyesinde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mehmet Süheyb Işık’ın gözetiminde  gerçekleşti.

Hazırlanan robot el parmaklarının bir kısmı ya da elinin tamamı olamayan bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Bilekten aldığı güç ile çalışan el, tutma,-kavrama ve cisimleri taşıma gibi pekçok harekette kullanıcısına yardımcı oluyor. Bu sayede robot eller engelli bireylerin hayatları  kolaylaştırıyor. Ayrıca  kendilerini eksik değil farklı, hatta güçlü hissetmelerini de sağlıyor. Ayrıca Roboteller 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kişiye özel tasarım avantajını kullanılarak

kullanıcıların tercih ettikleri temalarda ve renklerde  üretilebiliyor.

ROBOT EL NASIL ÜRETİLDİ?

Uluslararası Robot El derneği gönüllülerince tasarlanan farklı türlerdeki modellerden yararlanılarak uygun el modeli ölçeklendirildi.Sol eli olmayan bir çocuk için hazırlanan model  3d yazıcı kullanılarak parça parça basıldı.  Basılan parçaların lastik, vida ve cırtcırt gibi malzemeler kullanılarak montajı yapıldı. Daha sonra asıl  kullanıcısı olacak sol elinin bir kısmı ve parmakları olmayan gönüllümüzce deneme yaptırıldı.

“iHTİYACINI KARŞILAMAYAN İNSANLARIMIZA YARDIMCI OLMAK İSTİYORUZ”

Okul Müdürü Mutlu Kozak konuya ilişkin yaptığı açıklamada : “ Okulumuzun misyonu günümüz son teknolojileri ile öğrencilerimizi geleceğe hazırlamaktır. Bu kapsamda okulumuzda gerek bilimsel, gerek teknolojik birçok çalışmalar yapılıyor. Bu tür projeler yapılan çalışmaların meyvesi niteliğindedir.

En son projemiz “Elimden Tut projesi”. Bu proje ile okul yaşındaki uzuv eksikliği olan çocuklarımız için 3D yazıcı ile robot el üreterek onların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Biz bu projeyi geliştirirek ve büyüterek  maddi imkanı yetersiz olupta protez alamayan yada bu anlamda ihtiyacını karşılamayan insanlarımıza yardımcı olmak istiyoruz. İlk robot elimizi ürettik, gayet de başarılı, bundan sonra da çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Öğrencilerimizi böyle güzel bir projeyi başarıyla hayata geçirdikleri için tebrik ediyorum”  dedi.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim