Bir süre önce kadın girişimcileri desteklemek için Zümra Kadın El Emeği Pazarını açan Uşak Belediyesi, burada faaliyet gösteren kadın girişimciler için mikro kredi uygulamasını, Şerafettin Sağıroğlu Eğitim ve Yaşam Merkezi’nde mikro kredi finans birimi oluşturdu. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kadın girişimcilere yeni yerler sağlayacaklarını ifade etti.

Birimin açılışına, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu katıldı. Kadın girişimcilere Uşak Belediyesi’nin destekleriyle verilen krediler hakkında bilgiler verildi ve şu ana kadar 50 kadın girişimciye 3’er bin TL’lik toplam 150 bin TL faizsiz mikro kredi verildiği belirtildi. Bu kredilerin yapılan işin büyümesine göre 15, 25 ve 50 bin TL bandına kadar yükseleceği ifade edildi. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, burada yaptığı açıklamada, kadın girişimcileri her ortamda desteklediklerini ve önümüzdeki günlerde inşaatı tamamlanacak olan eski belediye hizmet binasında kadın girişimciler için bir yer vereceklerini kaydetti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Jülide Sarıeroğlu da, Uşaklı kadın girişimcilerin desteklenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

SAFİYE ŞARBAY; ZÜMRA KADINLARI KIYAFET TASARLAYIP DİKİYOR

Programın açılışında Zümra Kadın El Emeği Pazarı’nın koordinatörlüğünü yapan Safiye Şarbay, kadın girişimciler adına bir konuşma yaptı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a verdiği destekten dolayı teşekkür eden Şarbay, konuşmasını daha önce hazırladığı kağıttan okumak istemediğini ve burada sadece duygu ve düşüncelerini ifade edeceğini kaydetti. Şarbay, “Burada çok güzel bir ortam oluşturduk ve kadınlarımız çalışıp paralarını kazanıyorlar. Evlerine ekmek götürüyorlar ve daha da önemlisi sürekli kendilerini yenileyerek, daha büyük işlere imza atacaklarını ortaya koyuyorlar. Üzerimdeki kıyafetimi kadın girişimcilerimiz tasarladı ve dikti. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi. Şarbay’ın ardından kadın girişimciler adına girişimci bir kadın söz alarak, “İlk defa böyle bir ortamdayım ve heyecanlıyım. Destek olan belediye başkanımıza ve Safiye Şarbay’a teşekkür ederim” dedi.

ÇAKIN: ESKİ BELEDİYE BİNAMIZDA KADIN GİRİŞİMCİLERE YER VERECEĞİZ

Mikro kredi desteğinin kadın girişimciler için çok önemli olacağını belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Uşak gerçekten girişimci bir şehir ve Osmanlı döneminde dokunan halılar, Uşak’tan gitmiş ve Avrupa’da sarayları süslemiş. 1926’da Nuri Şeker ve arkadaşlarının yapımına başladığı şeker fabrikamız var. Battaniye, deri sanayi ve bugün dünyanın gündeminde olan ve Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından yürütülen sıfır atıkta çok önemli bir yerdeyiz. Uşak’ın sanayisi sadece büyük sanayiden ibaret değil, Uşak’ın tarım ve turizmde çok güçlü bir girişimci potansiyeli ve kadınları var. Bu anlamda özellikle Uşak tarhanası olmak üzere, ilimizin lezzetlerini ve kadınlarımızın el emeği marifetlerini gün yüzüne çıkarmak ve ekonomik anlamda da bir getiri unsuruna dönüştürmek için Zümra El Emeği Pazarını kurduk. Safiye hanım yıllarca evinde bu işi yaptı ve koordinasyon vazifesi üstlendi. Bizler de kendisine destek olduk ve destek olmaya devam edeceğiz. İlimizde oldukça hareketli bir noktada satış noktası oluşturduk ve şu anda 100’ü aşkın kadının ürünleri satılıyor” dedi.

Eski belediye binasında oluşacak alışveriş merkezinde kadınlara da yer vereceklerini belirten Başkan Çakın, “Bununla sınırlı kalmayacağız ve ilimizin en gözde noktalarından biri olan eski Uşak Belediye binamızda, yöresel ürünlerin satışını yapacağımız bir çarşı inşa ediyoruz. Zümra kadınlarımız burada da yer alacak ve Çocuk Kent’te de kadınlarımıza yer vereceğiz. Amacımız kadınlarımızın işlerini büyütmektir ve finansman desteği çok önemliydi ve bu anlamda elbette devletimizin KOSGEB, TKDK ve diğer destekler var. Ama mikro üretim yapan kadınlarımızın çalışmaları için AK Parti Hükümeti’nin ilk döneminde kurulan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bir dizi çalışma yaptı. Burada da bu çalışmayı yapacağız. Bu merkezimde kadınlarımıza yönelik hedefimiz, hepsinin vergi kayıtlı esnaf statüsüne geçmesi için kapı açmaktır. Diğer kurumlarla sertifika imkanları da sağlayacağız” diye konuştu.

SARIEROĞLU: UŞAK BELEDİYESİ BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPIYOR, 6 KOOPERATİF BUNUN GÖSTERGESİ

Uşak’ı çok iyi bildiğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adana Belediyesine kıyasla Uşak’ın daha iyi çalışmalar yaptığını ifade etti. Sarıeroğlu, “Uşak’ın kadınlara çok farklı ve güçlüler. Var olmak için çalışan ve gayret gösteren kadınlarımız var. İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren kadınların siyasette ve sivil toplumda güçlü bir şekilde yer alması için devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık. İş kanunu ve teşviklerin yanına hep bir kadın bakış açısı koyduk. Kadınları destekleyici ve kendilerini ifade edecekleri bakış açıları ortaya koyduk. Bunlar sayesinde Anadolu’nun her bölgesinde kadınlar parlak gözlerle bize bakıyor. Bundan 4 ay sonra daha büyük salonlar gerecek ve 6 kadın kooperatifinin olması büyük bir avantaj.  6 kooperatifin olması bu potansiyeli ortaya koyuyor” dedi. Öte yandan konuşmaların ardından Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Kuruluşu Genel Müdürü Halil Orhan ile mikro finans merkezinin kurulumu için protokol imzaladı. Protokolün ardından kadın girişimcilere çekleri dağıtıldı ve fotoğraf çekildi.

Editör: TE Bilişim