Uşak Şeker Fabrikası’nda üretim devam ediyor. Şeker Fabrikası’ndan şeker temin etmek için 2 şart bulunuyor. Uşak Şeker Fabrikası’nın şekerini almak için ya tatlı ve benzeri ürünleri imal eden bir işletme veya gıda toptancısı olmanız şartı aranıyor. CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, “Şeker her yerde var ve bunu herkes kullanıyor. Toplumu bu konuda yanlış yönlendiriyorlar. Aradan birileri zengin oluyor. Fabrika bu kadar para kazanmıyordur. Almanya’dan arabayı alıp burada ÖTV eklemek gibi bir şey oluyor bu” dedi.

Uşak Şeker Fabrikası’nda üretim devam ediyor. Şeker Fabrikası’ndan şeker temin etmek için 2 şart bulunuyor. Uşak Şeker Fabrikası’nın şekerini almak için ya tatlı ve benzeri ürünleri imal eden bir işletme veya gıda toptancısı olmanız şartı aranıyor. Şu anda şekerin 50 kilogramlık çuval fiyatı 815 TL 18 kuruş olarak satılıyor. Fakat şekeri almak için sıraya girmek gerekiyor. Edinilen bilgiye göre fabrikadan şeker almak için kapasite raporu sunulması ve bu kapasiteye göre şeker talep edilmesi gerekiyor. Şekerin fabrikadaki kilogram fiyatı, 16 TL 40 kuruş civarında olurken, toptancılarda kilogram fiyatı ortalama 22 TL’ye çıkıyor. Toptancıdan paketlenerek markete gelen, 1 kilogram şeker marketlerde 5 kilogram alınması durumunda kilogram bazında 26 ila 30  TL’ye ve 1 kilogram olarak alınmasında ise 35-40 TL arasında satılıyor. Bazı marketler, toptan olması durumunda şekeri çuvalla bin 50 TL bandında satabiliyor.

YILLIK ORTALAMA 22 BİN TON ŞEKER ÜRETİMİ YAPILIYOR

Şu anda Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’nda 97’inci kampanya dönemi kapsamında üretim yapılıyor. 9 Ekim 2022 günü başlayan ve yaklaşık 3 ay devam edecek olan pancar kampanya dönemi için kent genelinde ekilen 26 bin 800 dekarlık pancar alındı. Yılda 165 ton pancar işleyen Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’nda yaklaşık olarak 22 bin ton toz şeker üretimi yapılıyor. Bunun yanı sıra 50 bin ton küspe ve 7 bin ton da melas üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin ilk çok ortaklı anonim şirketi olan ve şeker üretimine ilk başlayan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’ndan kentteki imalatçı esnaf da yararlanabiliyor.

KENTTEKİ İMALATÇILAR DA İSTEDİKLERİ ZAMAN GİDİP ŞEKER ALAMIYORLAR, SIRAYA GİRMEK ZORUNDALAR

Toptancılardan kendilerine sıra gelmediğini belirten ve kentte baklava üretimi yapan bir işletme sahibi, “Fabrikadan en son 2 ay önce aldık ve şekeri her istediğimizde gidip alamıyoruz. Oradan şeker almamızın belli şartları var. Bizden kapasite raporu istiyorlar ve üretim kapasitesine göre şeker veriliyor. Şeker bize sırayla veriliyor ve bazen verilmeme durumu da olabiliyor. Elimizde şeker yoksa biz de gidip toptancıdan alıyoruz. Fiyat istiyoruz ve bize şimdiye kadar gelen fiyatların hiçbiri bin 200 TL’nin altında olmadı. Genelde son dönemlerde çuval fiyatı bin 250 TL, bin 300 TL veya bin 500 TL şeklinde değişkenlik gösterdi. Gönül ister ki biz yaptığımız üretimin tamamını fabrikadan çekelim fakat şartlar buna imkan vermiyor” dedi.

            VATANDAŞ ŞEKERİ GİDİP ALAMAYACAK, AMA TOPTANCI HİÇ ZAHMET ÇEKMEDEN FAHİŞ PARA KAZANACAK

            Şekerin marketteki fiyatı ise kilogram bazında 32 ila 36 TL dolaylarında görülüyor. Şeker fiyatlarının bu denli yüksek olmasının sebebinin artan maliyetlerin yanı sıra, yanlış politikalar olduğunu ifade eden CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, yerli üreticinin  bitirildiğini ve pancar ekimine konan kota nedeniyle fabrikanın yeterli üretimi yapamadığını ifade ediyor.  Karaoba, “Şeker her yerde var ve bunu herkes kullanıyor. Toplumu bu konuda yanlış yönlendiriyorlar. Aradan birileri zengin oluyor. Fabrika bu kadar para kazanmıyordur. Almanya’dan arabayı alıp burada ÖTV eklemek gibi bir şey oluyor bu. Şeker fabrikası işçi parası ödüyor ve öteki nakliye parası veriyor. Düzen özelleştirmenin sonucu bu. Tüm ülkede şeker fabrikaları özelleşti ve özelleştirmenin de sonunda işçiler çıkarıldığı, kalite düştü ve bunun diğer amacı da nişasta bazlı şekeri artırmak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim